10 / 05 / 2024

Ofiste konfor devreye girdi, Türkiye tasarıma yöneldi!

Ofiste konfor devreye girdi, Türkiye tasarıma yöneldi!

Mobilya sektörünün 42 yıldır öncüsü Modokonun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, Türkiyede ofis mobilyaları potansiyelinin çok fazla olduğunu belirterek, Ortadoğudan gelip ofis mobilyası alıyorlar ve talep çok fazla" dedi



Mobilya sektörünün 42 yıldır öncüsü Modokonun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, Türkiyede ofis mobilyaları potansiyelinin çok fazla olduğunu belirterek, Ortadoğudan gelip ofis mobilyası alıyorlar ve talep çok fazla. Türkiye ofis mobilyasında bir üretim üssü ve bu anlamda dünya ile yarışacak düzeyde. Dünya ofis mobilyası pazarının yüzde 2si Türkiyede dedi.



Etem Özçelik

Özçelik, Yılda 6 milyar dolar ciro yapan Türkiyenin dünya pazarındaki payının artması için üreticilerin tasarım gücünü pekiştirmesi çok önemli. Zaten son dönemde değişen ofis anlayışı, üreticiyi tasarıma yönelmeye zorunlu tutuyor diye konuştu.

Mobilyanın Başkenti Modoko, Türkiyenin ofis mobilyalarındaki gücü ortaya koydu. Modoko Yönetim Başkanı Etem Özçelik, Türk mobilya sektöründe ofis mobilyalarında ciddi bir potansiyel olduğunu söyleyerek, Dünya ofis mobilyaları pazarının yüzde 2si Türkiyede. Son dönemde pazarda çok ciddi bir ivme yakalandı. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden çok ciddi talep var. Türkiyede de ofis anlayışının değişmesi, sektörü hareketlendirdi. Ancak üretim gücümüzün üzerine tasarım gücümüzü eklemeliyiz ki daha iyi noktalara gelelim dedi.

6 milyar dolarlık ciroya sahip Türk mobilya sektörünün yüzde 20sini ofis mobilyalarının oluşturduğunu belirten Özçelik, ihracatta da ofis mobilyasının aynı paya sahip olduğuna söyledi. Etem Özçelik, Türk ofis mobilyası sektörünün Avrupa ülkeleri, Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Irak, Fransa, Hollanda, Yunanistan, İngiltere, İran, Romanya, Rusya ve ABD olduğunu dile getirdi.

Ofis mobilyasında moda, açık ofis sistemi

Ofis mobilyalarında tasarımın henüz istenen düzeyde olmadığını söyleyen Etem Özçelik, Son dönemlerde ürün tasarımının önemini arttı. Mobilya tasarımcılarının yetiştirilmesine gereken ilginin gösterilmesi ve istihdamlarının sağlanması, sektörün gelişimi açısından çok önemli.  Bu yıl modern görünümlü tasarımlarla birlikte, ofis mobilyalarında yeni moda, açık ofis sistemi. Açık ofis sistemlerinde hareketli ürünlerin kullanılmasıyla aynı ortamda fazla kişinin rahatça çalışması amaçlanır. Bunun yanında modern toplantı masaları ve gurupları da önemli bir yer tutar. Kalite, estetik, fonksiyonellik, ekonomik ve görsellik anlayışındaki gelişme ve değişmeler üretim trendinin belirlenmesinde öne çıkan faktörler. Çalışanların kendini rahat hissedeceği bir ortam oluşturmak, en önemli öncelik diye konuştu.

İhracatta tasarımı evrensel kültür belirler

Türk firmalarının rekabette ön plana çıkmak için tasarıma yönelmeleri gerektiğini ifade eden Özçelik, İhracatta tasarım; o ülkedeki insanlara, yaşamlarına kültürlerine yönelik olmalı. Evrensel bir kültüre hizmet eder gibi modeller çizmek gerekiyor. Tasarlanmış ürün kullanışlı ve fonksiyonlu olmalı. Mesela Doğu ülkeleri, oymalı modelleri seviyor. Ama Avrupaya klasik tarz bir mobilya satamıyoruz dedi.

Sektörde 16 bin firma var

İş dünyasında çalışma tarzlarının da değiştiğini ve küçük ofislerden plazalara geçildiğini aktaran Özçelik, yöneticilerin de çalışanların verimliliğini artırmak için, işyeri tasarımına önem verdiğini anlattı. Bu yaklaşımın sektörü de hareketlendirdiğine dikkat çeken Etem Özçelik, Bu yeni yaklaşım firma sayısını da artırıyor. Sektördeki işyeri sayısı da, küçüklerle birlikte 16 bine ulaştı.Firma sayısı ve oluşan kapasite açısından sektör, dünya ile yarışacak düzeyde. Ofis mobilyaları sektöründe yaklaşık 150 bin kişinin istihdam ediliyor şeklinde konuştu.


Geri Dön