Eğitim

Öğrenci affı için düğmeye basıldı: 2022 öğrenci affı ne zaman çıkacak, kimler faydalanacak?

Öğrenci affı için TBMM’den ilk açıklama geldi. Çalışmaları başladığını duyuran AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, yakında meclise öğrenci affı ile ilgili bir teklif sunulacağını iletti. Açıklama üzerine; “2022 öğrenci affı ne zaman çıkacak, kimler faydalanacak?” sorusunu akla getirdi. Bilindiği üzere 2005, 2008, 2011, 2012 ve son olarak 2018 yıllarında öğrenci affı çıkartılmıştı

Öğrenci affı yıllar sonra tekrar gündemde. Bilindiği üzere 2005, 2008, 2011, 2012 ve son olarak 2018 yıllarında öğrenci affı çıkartılmıştı. 1 milyondan fazla kişinin faydalanması beklenen öğrenci affı ile ilgili müjdeli haberi AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu verdi. TBMM’de yaptığı açıklama üzerine; 2022 öğrenci affı ne zaman çıkacak, kimler faydalanacak? soruların yanıtları merak konusu oldu.

ÖĞRENCİ AFFI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI!

Kayıtları silinen üniversite öğrenciler için başlatılması beklenen öğrenci affı için ilk açıklama geldi. TBMM'de açıklama yapan Akbaşoğlu, eğitim hakkı sonlanan üniversite öğrencileri için af çalışması başlattıklarını duyurdu.

Öğrenci affın çıkması durumunda lisans ve yüksek lisans programlarını bitirmeden bırakan vatandaşlar, tekrardan üniversiteye dönebilecek.

ÖĞRENCİ AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK?

TBMM’de partisi adına konuşan Akbaşoğlu, “Üniversitesi öğrencileri için af çalışması başlattık. Lisans ve doktora öğrencilerini de kapsıyor. Temmuz ayından önce teklife dönüşecek” ifadelerine yer verdi.

ÖĞRENCİ AFFINDAN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Bilindiği üzere sene başında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'ın yaptığı bir açıklamaya göre; 2017-2021 yılları arasında öğrenciliği pasif duruma düşen öğrenci sayısının 1 milyon 330 bin 760 olduğu belirlenmişti.

Öğrenci affı çıkarılması durumunda 1 milyon 174 bin 260 kişinin aftan yararlanması bekleniyor.

2018 yılındaki öğrenci affından: "terör suçundan hüküm giyenler, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler" yararlanamadı. Tekrardan aynısının olması bekleniyor.

ÖĞRENCİ AFFI ÇIKACAK MI?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından öğrenci affı ile ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre; "Öğrenci affı olup olmayacağı konusunda yetkili merci Meclis. Yani milletin iradesinin tecelli ettiği Meclis, milletvekilleri ve ilgili siyasi partilerin görüşleri çok önemli. Bu konuda karar alma, bir kanun, kanuni düzenleme, bir hukuki mevzuat düzenleme yetkisi TBMM’dir." denildi.

YÖK'ten yapılan açıklamada " Yapacağımız çalışma elbette ki yüksek öğretimin gelecekte alacağı istikametle, üniversitelerimizin eğitim öğretim meşgalesiyle çok yakından alakalıdır diye düşünüyorum. Bu konularda tabii ki af konusunda da öğrenci affı konusunda da artık bildik, konvansiyonel, alışılmış yöntemlerin ötesinde öğrencilerin üretkenliğini, öğretim elemanlarının gayretlerini ve üniversitelerin elbette, bu konudaki içinde bulunduğu eğitim öğretim düzeyini dikkate alarak bir çalışma yapacaktır." ifadelerine yer verildi.