Kira

Öğrencilerin barınma sorunu büyüyor: İki hafta içinde 20-22 bin TL olan kiralar, 25 bin TL'leri bulacak!

KYK yurt ücretlerine yüzde 50 zam yapılırken, kira bedelleri de yeniden gündem oldu. Sektörde kiralarda yeni bir yükseliş furyası bekleniyor. İşte ayrıntılar...

Üniversitelerde yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurt ücretlerine yüzde 50 zam yapıldı. KYK yurtlarında en düşük ücret 345 liradan 517 liraya, en yüksek ücret ise 570 liradan 855 liraya yükseldi. 

Tip 2 ve tip 3 yurtların ücreti 607 liraya çıkarken, tip 4 yurtların ücreti 720 liraya, tip 5 yurtların ücreti 765 liraya ulaştı. Yurt ücretine ek olarak, 15 Eylül’e kadar ödenmesi gereken  depozito ücreti de 685 lira şeklinde açıklandı. 

Öğrenciler, yurt ücretlerine yapılan zamlara "Geçim sıkıntısı çekiyoruz, barınamıyoruz" diyerek tepki gösterdi.

ÖĞRENCİLER KİRAYI ÖDEYEBİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORLAR

BBC Türkçe'den Fundanur Öztürk'ün haberine göre; konuyla ilgili konuşan öğrenciler ise yurt kapasitelerinin sağlıksız bir biçimde, yaşam alanları daraltılarak artırıldığına dikkat çekti. 

İzmir Demokrasi Üniversitesi’nde Mimarlık okuyan birinci sınıf öğrencisi Dilara, 4 kişilik olan yurt odasının 6 kişiye yükseltildiğini belirtti ve Yeni yurt yapmak yerine mevcut yurtların yatak sayısı sağlıksız bir şekilde artırılıyor. Odadaki yaşam alanlarımız daraltılıyor, masa ve dolaplar küçültülerek odadaki yatak sayısı çoğaltılıyor" dedi.

İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde okuyan 1. Sınıf öğrencisi Leyla da Fatih’te 13 bin TL kiralı bir evde iki arkadaşıyla beraber yaşadığını dile getirdi ve faturalar ve diğer giderlerle birlikte ev masrafının aylık 17 bin TL'ye ulaştığına vurgu yaptı. 

"Öncelikle eğitimimize odaklanmamız gerekirken, biz sürekli kirayı ve diğer borçlarımızı ödemeyebilmek amacıyla çalışıyoruz" diyen Leyla, evinde kalacak yer bulamayan diğer öğrencilere geçici bir barınma imkanı sağladığını söyledi. 

Leyla, "Yurtların kapandığı yaz aylarında, bilet parasını karşılayamayacağı için aile evine gidemeyen arkadaşlarımız bizimle kaldı. Fakat vize ve final dönemleri başladığında, bizimle kalan kişileri kısıtlamamız gerekecek, çünkü uyuyan arkadaşlarımızın yanında ders çalışan arkadaşlarımız olacak" ifadelerini kullandı. 

ANKARA'DA KİRALAR 170 BNİ TL'YE KADAR YÜKSELİYOR 

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam ise başkentte kiraların 22 bin liradan başlayıp 170 bin liraya kadar yükseldiğini belirtti. Üniversite çevrelerindeki bazı kot evlerin ise "öğrenciye uygun" notuyla 15 bin TL'ye kiraya verildiği görülüyor. 

Son iki ayda öğrencilerin ve kente tayini çıkan memurların artan talebiyle beraber kiraların yüzde 20-25 yükseldiğine dikkat çeken Akçam, "Yurt sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrencilerin konut arayışları hız kazanacak. Önümüzdeki iki haftada hızlı bir kiralık sirkülasyonu yaşanır. Zaten yüksek olan 20-22 seviyesindeki kiralıkların, 25 bin bandına yükseleceği beklentisindeyiz" ifadelerini kullandı. 

Akşam, Ankara’da öğrencilere hizmet veren 250’nin üzerinde apart bulunduğunu, üç kişinin yaşayabileceği 1+1 apart daire ücretinin de 21 bin lira seviyesinde olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:

"Fiyatın gerilemesini beklemek mantıksız olur. Yıllık 1 milyon konut üretimine ihtiyaç varken, 600-650 bin konut yapılıyor. 300-350 bin konut eksiğiyle gidildiği için, fiyatların yükselmesi çok normal. Kış sezonunda talebin az olmasından dolayı belki kira fiyatları stabil seyredebilir."

Mağdur ev sahibi arabasında pankartla gezdi: 5 aydır kiramı ödemiyor, hakkım olanı istiyorum! 

Konut sektörünün üzerinde kara bulutlar var! Konut yatırımından soğutma operasyonu yapılıyor!

Uzmanı , Ankara’da yakın gelecekte arazi yatırımı yapılabilecek fırsat bölgeleri açıkladı!