Öğrencilerin ev bulma sıkıntısı büyüyor!
Yüz yüze eğitimin başlayacak olması ile beraber öğrenciler okulların bulunduğu kentse dönmeye başladı. Ev bulamayan öğrenciler heveslerinin kırıldığını dile getirdi.
Üniversitelerin açılması ile öğrencilerin ev bulma telaşı başladı. Hürriyet'ten Uğur Taylan'ın haberine göre; ev bulamayan öğrenciler buldukları evlerin de fiyatları nedeniyle oldukça zorlandığını dile getiriyor. İşte Türkiye genelinde üniversite öğrencileri ve ev bulma konusunda yaşadıkları sıkıntılar...
Mustafa Kemal Erdenbil, Arma Gayrimenkul (İzmir): "Bütün büyükşehirlerde olduğu gibi burada da fiyatlarda çok büyük değişim var. İzmir sanırım dünyada lider bu konuda! Konut açısından en pahalı şehir seçildik geçen ay. Londra ve Paris’ten daha hızlı konut fiyatı artışının olduğu şehir seçildik. İnsanlar ev bulmakta zorlanıyor. Zaten öğrenciye ev vermemek gibi bir önyargı vardı; bunun da üzerine fiyatlar eklendi. Şu anda bir öğrenciye çok ağır gelebilecek fiyatlarla karşılaşıyor insanlar. Öğrenci bir evde çok fazla özellik aramaz. Sadece barınabileceği, okuluna gidebileceği ve ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir ortamda olmak ister. Böyle bir ev İzmir’de, Karşıyaka ya da Bornova olarak konuşacak olursam, 2.000 liradan başlıyor. Öğrenciler konaklamak için en çok, üniversitelerin yoğun olduğu Bornova ve Buca’yı tercih ediyor. Biz, daha uygun fiyatlı konut aramak isteyen öğrencilere, ulaşım bedeli en uygun olacak semtlerden ev bakmalarını öneriyoruz. Ege Üniversitesi’ne yakın olan Bornova’nın Küçükpark, Büyükpark civarları ya da Buca’nın Tınaztepe taraflarında bir sürü yeni konut var mesela... "
Ahmet Bircan, Konut Realty Gayrimenkul Danışmanlık (İstanbul): "Okullar açılmadan önce zaten kiralık konutlara ciddi talep vardı. Okulların açılmasıyla talep arttı ama kiralık yer çok az. Gümüşsuyu, Cihangir, Kabataş, başka semtlere göre daha makul. Daha doğrusu normal kira artış oranlarını takip ediyor. Çok fahiş bir yükselme yok. Ama yine de çok büyük sıkıntı yaşıyoruz kiralık dairelerde, yer yok. Öğrenciler üniversitelere yakın olan yerleri tercih ediyor. Şu anda İstanbul’un neredeyse her yerinde üniversite var. Öğrenciler okullarına yakın yerde oturmaya çalışıyorlar. Yüzyıl Üniversitesi Topkapı’daysa, Zeytinburnu çevresinde yer bulmaya çalışıyorlar. Aydın Üniversitesi’nde okuyan öğrenci Cennet Mahallesi, Küçükçekmece taraflarını seçiyor. Biz fiyatlar daha makul olduğu için yol uzaklığını göze alıp Beylikdüzü taraflarına bakmalarını öneriyoruz. Metro, metrobüs güzergâhı boyunca daha makul yerler bulunabiliyor."
Yurtlarda imzalanan belgelere dikkat
Funda Gökgöl - Tüm Yurt İşverenler Sendikası (TUYİSEN):
"Öğrencilerin ve ebeveynlerin özel öğrenci yurdu seçerken en çok dikkat etmesi gereken, bu yurtların Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı olmasıdır. Giriş kapılarının üzerinde mavi logolu Gençlik Spor İl Müdürlüğü amblemi bulunmasına dikkat etmeliler. Şayet bu logo yoksa o yurttan uzak durmalılar.
Öğrencilerin kayıt sırasında imzaladıkları iki sayfadan oluşan belge, yükseköğrenim yurt-pansiyon hizmet sunum taahhütnamesidir. Bir nüshası öğrenciye verilecek ve bir nüshası kurumda kalacak şekilde düzenlenir.
Karşılıklı imzalanan taahhütnamede kurumun vermiş olduğu bütün hizmetler ayrıntılı olarak yazılır.
Hizmet sunum taahhütnamesinde velinin ödemekle yükümlü olduğu ücretin ne şekilde ödeneceği bilgisi yer alır.
Öğrencinin herhangi bir sebepten yurttan ayrılması durumunda hakları ve yükümlülükleri yazılı olarak açık ve net belirtilmiştir. Öğrenci herhangi bir sebeple kurumdan ayrılırsa, hizmet aldığı ayları ve ayrılmak istediği ayın ücretini öder. Kalmadığı aylara ait barınma ücretinin de yüzde 30’unu ödemekle yükümlüdür.
Denetimsiz yerlerin öğrencilere maalesef dini, siyasi ve ahlaki olumsuz etkilerle yaptırımlarda bulunduğunu sendikamıza gelen şikâyetler ve ihbarlarla öğreniyoruz. Velilerin bilinçli tercihler yapmalarını ve her belgeyi dikkatli okuyarak imzalamalarını öneriyoruz.