Sektörel

Öğrencilerin ev bulma sınavı başlıyor!

Üniversite sınavı sonuçları dün açıklandı. Milyonlarca öğrencinin tercih sürecinin ardından yeni sınavları olan 'barınma' sınavının başlayacağını söyleyen Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Kiralardaki hızlı yükselişe yüzde 25 kir artışı da engel olamadı. Kiralar son gazla artmaya devam ediyor. Kiralardaki yüzde 25 sınırın kaldırılması ve kiralık evlere olan talbin şu dönemde daha çok artmasıyla öğrencileri zor günler bekliyor. Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan Samet Hızalan kaleme aldığı yazısında öğrenciler için yeni sınavın 'barınma' olduğunu söyleyerek, 3 büyük ilde ev kiralamak için ne kadar bütçeye ihtiyaç olduğunu açıkladı. İşte Samet Hızalan'ın o yazısı...

Üniversiteye giriş sınav stresini geride bırakan yüzbinlerce öğrencinin heyecan dolu bekleyişi sona erdi. Açıklanan sonuçlardan sonra önce tercihler yapılacak, sonra eğitim görecekleri şehirler belli olacak. Yaşadığı il dışına gidenler için ise yeni bir sınav başlayacak, sınavın adı, Barınma!

Son üç yılda ülke genelinde hızla yükselen kiralar, zam sınırı ile dizginlenmeye çalışılsa da artış engellenemedi. Yüzde 25 zam sınırının sona erdiği yaz ayları ise talebin en yüksek olduğu döneme denk geldi. Bu nedenle bu yıl öğrencilerin daha çok zorlanması bekleniyor. Peki 3 büyük il ve öne çıkan şehirlerde ev kiralamak için ne kadar bütçe gerekiyor?

Sakarya’da öğrencilerin en çok tercih ettiği ilçe Serpan, 100 metrekare 2+1 daire için ortalama fiyat 15 bin TL ile karşımıza çıkıyor. Bu rakam konuma ve eşya durumuna göre daha da artıyor. Serivan ilçesinde de üniversiteden dolayı en fazla tercih edilen mahalle Kemal paşa mahallesi Bu mahallede 2023 yılının Temmuz ayında ortalama kira bedeli 8.792 TL iken, yüzde 80,38 bir artış ile

2024 Temmuz ayında 15.276 TL olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul’da ise öğrencilerin en çok tercih ettiği 9 ilçeye baktığımızda, 100 metrekare 2+1 daire için en uygun ortalama fiyat 20 bin TL ile Avcılar’da karşımıza çıkıyor.

Onu 22-23 bin lira ile Kartal ve Maltepe izliyor. Şehrin merkezinde ise rakamlar bütçeleri zorluyor. Beşiktaş ve Kadıköy’de ortalama 35 bin TL, Şişli’de 30 bin TL isteniyor. Son bir yılda kira artışı yüzde 100’e ulaşırken, 3 yıllık değişime bakıldığında yüzde 980 artış dikkat çekiyor.

Ülke Genelinde 10.000 TL Altında Kiralık Daire Yok

Ülke genelinde üç büyük ilin haricinde öğrenci şehri olarak Eskişehir, Konya, Bursa, Kocaeli ve Kayseri ön plana çıkıyor. Araştırmada incelenen 14 ile bakıldığında 10 bin TL’nin altında konut kirasının olmadığı, kiraların 18 bin 750 TL’ye kadar yükselebildiği ve öğrenciler için barınma maliyetinin oldukça artış gösterdiği görülüyor.

* Ev kiralarken, çoğu zaman fiyat avantajı nedeniyle şehrin gelişim bölgeleri seçiliyor. Ancak bu noktada ulaşım maliyetlerini de düşünün. Okula gidip gelirken yapacağınız yol masrafını ve evin sosyal hayata olan uzaklığını da hesaba katın.

* Ev kiraları kadar aidatlar da önemli bir gider kalemi. Kiralama öncesi aidat bedellerini mutlaka öğrenin. Ayrıca bütçeniz yetiyorsa çok eski binalardan uzak durun. Hem deprem riskini unutmayın, hem de yaşarken ortaya çıkabilecek masrafları düşünün.

* Evi bulduktan sonra taşınmadan önce sözleşme yapın, sözlü anlaşmayla yetinmeyin.

* Ev arkadaşınız varsa sözleşmeye hepiniz birlikte imza atın. Yoksa imzayı atan sizi evden çıkarabilir ya da ev sahibi ‘alt kiralama’ yapılıyor diyerek tahliyenizi isteyebilir. Umarım hayat sınavının başlarında tüm gençlerin tamamen arzuladığı bölgelerde güzel bir eğitim hayatı geçirirler.

Konut sektöründe vergi düzenlemesi!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni dönem başlıyor!