29 / 12 / 2024

Öğrencinin apartı küçük yatırımcıyı cezbetti

Öğrencinin apartı küçük yatırımcıyı cezbetti

Eskişehir'de öğrenciler için yapılan apart daireler İstanbul, Ankara ve İzmirli küçük yatırımcının gözdesi oldu.



40-45 bin YTL arasında satılan daireleri banka kredisiyle alan yatırımcılar, bu daireleri 450 YTL'den öğrencilere kiralayarak banka taksitlerini kapatıyor. Apartlara yoğun talep arsa spekülatörlerini de harekete geçirirken, 2 yılda arsa fiyatları 20 kat arttı.

Yaklaşık 50 bine yakın üniversite öğrencisinin öğrenim gördüğü Eskişehir'deki yurt ve konut yetersizliği, apart daire projelerine tavan yaptırdı. Üniversite öğrencilerine yönelik tasarlanan 1+1 apart dairelerden son 2 yılda binlerce yapılırken 40-45 bin YTL civarında fiyatla satışa sunulan konutlar, İstanbul, Ankara, İzmir'in yanı sıra Afyon'daki yatırımcıların da yeni adresi oldu.

40 bin YTL'lik lüks apartları, yaklaşık 15 bin YTL peşinat verip, gerisini banka kredisiyle alan yatırımcılar, daha sonra bu daireleri yaklaşık 400 YTL'den öğrencilere kiraya vererek, geliriyle kredi taksitlerini ödüyor. Başka illerden gelen yatırımcıların apartlara gösterdiği ilgi o kadar yoğun ki, müteahhitler dairelerin daha inşaat ruhsatı alınmadan satıldığına işaret ediyor. Bu durum arsa spekülatörlerini de harekete geçirdi.

2 üniversitenin bulunduğu şehirde, kampuslara yakın yerlerde arsa kalmadığı için, kampus girişlerinin yerlerinin değişeceği söylentisi çıkaran bazı emlakçılar, farklı bölgelerdeki arsa ve apartları yüksek fiyatlarla satmaya başladı.

Arsa fiyatları tavan yaptı

2006'dan bu yana apart projelerde ciddi artış olduğunu belirten Ketenci İnşaat ortağı Özkan Güney, dairelerin daha temel safhasında, ruhsat bile çıkmadan satıldığını belirtirken Seçkin Kaya İnşaat'ın sahibi Seçkin Kaya ise 2 yıl önce 4 bin YTL olan 200 metrekare arsanın 20 kat artarak 80 bin YTL'ye çıktığını söyledi. Yılmaz Emlak Ofisi'nin sahibi Fikret Tunçyürek ise kampus yakınında arsa kalmadığı için bazı emlakçı ve arsa sahiplerinin kampus girişlerinin yer değiştireceği söylentisi çıkarıp, farklı bölgelerdeki arsa ve apartmanları yüksek fiyatla satmaya başladıklarına dikkat çekti.

Eşkişehir'de Anadolu Üniversitesi'nin 22 bin, Osman Gazi Üniversitesi'nin ise 15 bin 200 örgün öğrencisinin yanı sıra, açık öğretim nedeniyle de 10 bin civarında uzaktan eğitim öğrencisi yaşıyor. 50 bine yakın öğrencinin öğrenim gördüğü kentteki öğrenci yurtlarının kapasitesi ise sadece 6500. Geri kalan 40 binin üzerindeki öğrencinin barınma ihtiyacı ise emlak sektöründe kenti "apart" projelerle tanıştırdı.

Ruhsatı çıkmadan satılıyor

2006'dan beri apart projelerde ciddi anlamda  bir yükseliş olduğunu söyleyen Ketenci İnşaat Ortağı Özkan Güney, "Önce 1-2 proje yapıldı, bunlar daha temel safhasında çok çabuk satılınca apart projeler patladı. Apart ve stüdyo dairelerde  Ankara  ve İstanbul'dan örnek aldık. Bizzat gidip bu şehirlerdeki projeleri inceledik" dedi. Bugüne kadar 100'ün üzerinde daire yaptıklarını, çoğunun daha inşaat bitmeden satıldığını belirten Güney, "Daireler daha temel safhasında çok hızlı satılıyor. Şu anda 18 daireli yeni bir apart projeye başlıyoruz. Ruhsatı haftaya çıkıyor. Ama 11'ini ruhsat bile çıkmadan sattık" diye konuştu.

Müşterilerinin yüzde 80'inin İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelen yatırımcılar olduğunu vurgulayan Güney, bu yatırımcıların çoğunun fiyatları 40-45 bin YTL arasında değişen apart daireleri banka kredisiyle aldığını, aylık 400-450 YTL'ye kiraya vererek de kredi taksitlerini ödediğini belirtti. 2 senede yapılan apart daire sayısının 10 bini bulduğunu söyleyen Güney, ilgi nedeniyle Eskişehir'in ardından üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu Afyon ve Kütahya gibi şehirleri de apart projeler için incelemeye aldıklarını belirtti.

55 bin YTL'ye lüks apart

Yoğun talep nedeniyle özellikle iki üniversite civarındaki arsa fiyatlarının çok yükseldiğine işaret eden Seçkin Kaya, şu anda sadece kendi şirketinin 150 apart dairelik 5 proje yürüttüğüne işaret etti. Kaya, "Müteahhit apart yapacağım diye arsa sahibine hücum etti. Bir arsa sahibinin kapısına 10 müteahhit birden gidiyor. Artık üniversite yakınında yeterli arsa kalmaması da fiyatların iyice artmasına neden oldu" diye konuştu. Apart dairelere yoğun talebin şehirde arsa spekülatörlerini de harekete geçirdiğini vurgulayan Yılmaz Emlak Ofisi Sahibi Fikret Tunçyürek ise "Şehirde iki ayrı üniversite bulunuyor. Bu kampuslara yakın yerlerde artık arsa kalmadığı için, bazı emlakçı veya arsa sahipleri kampus girişlerinin yerlerinin değişeceği söylentisi çıkarıyor. Bu yolla farklı bölgelerdeki arsa ve apartları yüksek fiyatlarla satmaya başladılar" şeklinde konuştu.

Apart projeler sayesinde ucuz ev sahibi olan yatırımcıların yanı sıra müteahhitlerin de kârlı çıktığını ifade eden Tunçyürek, müteahhitlerin 100 metrekarelik 10 daire yapmaktansa, aynı araziye 18 apart daire yapmayı tercih ettiğini, böylece daha fazla kazanç elde ettiklerini söyledi. Talep karşısında normal apartların yanı sıra garajlı, ankastre mutfaklı, buzdolabı gibi temel donanımları olan lüks apartların da yapılmaya başladığını belirten Tunçyürek bunların ise 55 bin YTL'den alıcı bulduğunu söyledi.

Referans


Geri Dön