02 / 05 / 2024

Oğuzhan Yıldızı TV kulesi, Guinnes rekorlar kitabında!

Oğuzhan Yıldızı TV kulesi, Guinnes rekorlar kitabında!

Türkmenistanın bağımsızlığının 20. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında hizmete açılan 211 metre yüksekliğindeki Türkmen Televizyon Kulesi, dev Oğuzhan Yıldızı şeklindeki mimarisi ile Guinnes rekorlar kitabına kabul edildi



Dünyada mimarlık alanında en büyük yıldız olma özelliğini taşıyan Türkmenistan Teleradyo Yayınları Merkezinin rekorlar sertifikası Guinness rekorlarnın resmi temsilcisi Amanda Maken tarafından yetkililere verildi. Deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte inşa edilen televizyon kulesi, 137 milyon avroya Türk şirketi Polimeks İnşaat tarafından kuruldu.

Toplam 61 bin metrekarelik kapalı alanı bulan Türkmenistan Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Merkezinde 13 televizyon stüdyosu ve onlarca montaj setleriyle ile 5 ayrı televizyon kanalının ve onlarca radyonun merkezi de bulunuyor. Binanın tepesindeki 40 metre yüksekliğindeki anten ile 100 kilometrelik mesafeye kadar yayın yapılabilecek.

Başkent Aşkabatta yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Köpetdağının eteğinde inşa edilen merkez, yüksekliğiyle kentin her yerinden gözüküyor. Esas gövdesi 31 katlı olan merkezde döner restoran, çalışma ofisleri, 160 araçlık kapalı otopark bulunuyor.

Polimeksin rekorları

Türkmenistanın imarında söz sahibi olan Türk şirketi Polimeks, 2008 yılında Aşkabatta 133 metre yüksekliğinde bayrak direği kurarak bir rekora imza atmıştı. Yine aynı şirket tarafından inşa edilen 15 hektarlık alandaki 27 adet fıskiyeler kompleksi de rekorlar kitabına girmişti.

Türkmenistanda 2003 yılında 40 Türkmen kadının 8 ayda dokuduğu 1.5 ton ağırlığındaki 301 metrekarelik el halısı  Guinnes Rekorlarına girmişti.

AA


Geri Dön