05 / 05 / 2024

Okmeydanı imar planına ilk durdurma geldi!

Okmeydanı imar planına ilk durdurma geldi!

Okmeydanı halkının bölgeden sürgünü anlamına gelen imar planlarında yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Üst ölçekli plan ile uyumlu olmadığı, öngörülen yerleşim dokusunun mevcut yerleşim ve yapılaşmayı dikkate almadığına vurgu yapılmıştı.



Okmeydanı 1/5000 ölçekli nâzım imar planına 2013'te CHP'li meclis üyeleri Halil Özer ve Ali Rıza Yakupoğlu tarafından yürütmeyi durdurma istemi ile dava açılmıştı. Dava dosyasına giren bilirkişi raporunda bölgedeki sosyal doku göz ardı edilerek Okmeydanı'mn boş bir arsa gibi değerlendirildiği yönünde görüş bildirilmişti, istanbul 6. tdare Mahkemesi'nin de planlama tekniklerine aykırı bulduğu planın yürütmesinin durdurulması yönünde karar aldığı öğrenildi. Heyetin karan UYAP'a düştü ancak taraflara henüz resmi olarak tebliğ edilmedi. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma gerekçesi kararın taraflara tebliğ edilmesinin ardından ortaya çıkacak. 


Yurttaşlar, CHP dava açmıştı Okmeydanı'ndaki 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planları ile "riskli alan" kararma karşı yurttaşlar, meslek odalan ve CHP tarafmdan çok sayıda dava açılmıştı. 1/5000'lik imar plamna açılan davada bölgedeki binlerce kiracının ve esnafının gözardı edildiğine dikkat çekilerek sit alanı olarak ilan edilen 14 bölgede yaşayan insanlann hissedan olacağı yerlerin belli olmadığı belirtilmişti. 


Üst ölçekli plan ile uyumlu olmadığı, öngörülen yerleşim dokusunun mevcut yerleşim ve yapılaşmayı dikkate almadığına vurgu yapılmıştı. 


Cumhuriyet


Geri Dön