27 / 04 / 2024

Okmeydan'ında 20 bin ailenin evi yıkılma tehlikesi yaşıyor!

Okmeydan'ında 20 bin ailenin evi yıkılma tehlikesi yaşıyor!

Okmeydanı'nın açıkhava müzesine dönüştürülme kararıyla evleri yıkılma tehlikesi yaşayan 20 bin aile ayaklandı, karara karşı eylem planı hazırlandı. Aileler talepleri değerlendirilmez ise eylem yapacak



İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla Tarihi Sit Alanı'na dönüştürülen Okmeydanı'nın 14 bölgesinde yaşayan yaklaşık 100 bin kişi, evini, işyerini ve yaşamsal alanlarını yitirme endişesi ile isyan ediyor. Kurul kararının uygulanması halinde açıkhava müzesine dönüştürülecek 114 bin metrekarelik alanda bulunan 7 bin 84 bina yıkılacak. 20 bin kadar ailenin mağdur olacağını belirten Okmeydanı çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Kurul'un kararının ardından eylem planı hazırladı.

SULUKULE ÖRNEĞİ

Dernek yöneticisi Faruk Bektaş, verilen sözlerin unutulduğunu hatırlatarak eylem planına dair şu bilgileri verdi: 'Kurul kararında, açıkhava müzesi olarak belirlediği 14 ayrı bölgenin yapılardan arındırılacağını söylüyor.
Bu alanda yaşayan 100 bin insanın durumu ne olacak Bizi, Sulukule örneğindeki gibi İstanbul'un dışına mı atacaklar' diye soruyor. Halkı bilgilendirmek amacıyla 29 Ocak 2011 tarihinde 'Okmeydanı Gerçekleri' başlıklı panel düzenleyeceklerini söyleyen Bektaş, şunları kaydetti:

'PROTESTO EDECEĞİZ'

'Kurul kararını mimar, mühendis ve hukukçularla tartışacağız. Bu arada Bilgi Edinme Yasası doğrultusunda belediyeye 100 bin dilekçe verip, 'Benim yerim sit alanında mı yoksa belediyeye mi devredildi' diye soracağız. Aynı zamanda 'oy almak için söylenen yalanı' protesto etmiş olacağız. Yıkıma karşıyız ama illa yıkılması gerekiyorsa da yine Kurul'un kararında 'etkileşim alanı' olarak yer alan ve 'depreme dayanıklı olmadığı' gerekçesiyle yıkılıp yerine yeni sitelerin yapılacağını tahmin ettiğimiz 14 bölgenin dışında kalan Okmeydanı'na yapılacak yeni binalara yerleştirilme talebimiz var. Yani, 40-50 yıldır yaşadığımız Okmeydanı'ndan dışarı çıkmayacağız.

Eğer talebimiz değerlendirilmezse, önümüz genel seçim ve meydanlarda protesto eylemleriyle yeni bir direniş planı yapacağız' dedi.
Habertürk/ şžükran ÖZçAKMAK


Geri Dön