26 / 11 / 2024

Okmeydanı'ndaki Darülaceze'de yaşlılar sera alanı oluşturdu!

Okmeydanı'ndaki Darülaceze'de yaşlılar sera alanı oluşturdu!

Gelişen sağlık imkânları ve bilinçlenen orta sınıf nüfusunun artması, ortalama yaşam süresini de uzatıyor. Ve yaşlılık konusu uzun süredir tüm dünyanın gündeminde.




2014 yılında dünya nüfusunun yüzde 8.3’ünü yaşlı nüfus oluşturdu. 2014 yılı itibarıyla ülkemizin 65 yaş ve üzeri nüfusu 6.1 milyon kişi, yani genel nüfusun yüzde 8’i. Birleşmiş Milletler’in kıstaslarına göre bir ülkedeki 65 yaş ve üzeri nüfus, o ülke nüfusunun yüzde 10’u veya daha fazlasıysa, o ülke ‘çok yaşlı’ kategorisine giriyor. Bu tahminlere göre Türkiye nüfusu, 2023 itibarıyla ‘çok yaşlı’ olacak. 


Yani Türkiye için yeni bir dönem başlayacak. Peki yaşlılar için ne yapılıyor? Daha mutlu, daha aktif, hayatın içinde ve üretken olmaları için geliştirilen özel bir politika var mı? 


Bu henüz Türkiye’nin gündeminde değil. Oysa o kadar önemli ki. 


Kendi anne-babalarınızı düşünün. Emekli olan babaların nasıl birdenbire yaşlandığını, kendine hobi yaratmakta daha maharetli olan annelerin ise hayatla bağının devam ettiğini düşünün. Bu, sosyal çevresi içinde, kendi evinde ve yakınlarıyla yaşlanma şansı olanlar için. Bir de farklı bir hayat formatını seçenler var. Yaşamaya devam etmek için bir desteğe ihtiyaç duyanlar. 


Mayıs ayının başında İstanbul Okmeydanı’ndaki Darülaceze’nin bahçesinde yaşlılarla çiçek dikerken Doğuş Holding çalışanları ve gönüllüleriyle bunları konuştuk. 2014 yılında Doğuş Holding’in başlattığı bir oluşum var. Adı Şahenk İnisiyatifi. Bu bir sosyal sorumluluk projesinden daha fazla şey ifade ettiği için ismi de farklı. Bu inisiyatif diyor ki, biz çocuklar ve yaşlılar için çalışacağız ve bunu hep yapacağız. Yani, bir projeye başlayıp bitirmeyeceğiz. İşte kısa bir süre önce Yaşa Devam Platformu da tüm bu veriler ışığında harekete geçerek iyi yaşlanmaya odaklanmış. Tüm Türkiye’yi bu yönde harekete geçmeye davet ederek üstelik. 


15 YILLIK HOBİM İLE İŞİN UCUNDAN BEN DE TUTTUM 


Şimdi Darülaceze’nin bahçesinde bir sera kuruluyor. Adı Hey Sera. Ben, 15 yıllık kaktüs ve sukulent hobim sayesinde Yaşa Devam Platformu’nun davetlisi olarak bu işin bir ucundan tutma şansını yakaladım. 5 Mayıs’ta Hıdrellez’i, çiçek tasarımları yaparak karşıladık. Darülaceze sakinleriyle çiçek diktik, nasıl sulayacaklarını, nasıl üreteceklerini konuştuk.


Bunun devamı gelecek. Çiçek tasarımları serada satışa sunulacak. İsteyen sera için çalışacak, isteyen yakında açılacak pasta fırınında görev alacak. Ama hepsi, belki de yıllar sonra yeniden ‘işe yaradığını’ hissedecek. İnsanı hayata bundan daha güzel bağlayan bir şey var mı?


Yaşa Devam Platformu içinde Doğuş Grubu çalışanları, Yedi-70 Umut ve UGLA gönüllüleri de var. O gün bazıları Darülaceze sakinlerine bilgisayar ve tablet kullanmayı öğretti.


TÜRKİYE 2023 YILINDAN SONRA ‘ÇOK YAŞLI’ OLACAK  

* 2014 yılında dünya nüfusunun % 8.3’ünü yaşlı nüfus oluşturdu. Türkiye yaşlı nüfusta 228 ülke arasında 94’üncü sırada. 


* 2014 yılı itibarıyla ülkemizin 65 yaş ve üzeri nüfusu 6 milyon 192 bin kişi. Bu da nüfusun yüzde 8’i demek. 


* Bu oranın 2023 yılında % 10.2, 2050 yılında % 20.8, 2075 yılında ise % 27.7’ye çıkacağı öngörülüyor. 


* Birleşmiş Milletler’in kıstaslarına göre bir ülkedeki 65 yaş ve üzeri nüfus, o ülke nüfusunun %10’u veya daha fazlasıysa, o ülke ‘çok yaşlı’ kategorisine giriyor. 


* Bu tahminlere göre Türkiye nüfusu, 2023 itibarıyla ‘çok yaşlı’ kategorisine girecek.



Habertürk - Esen Y. Evran


Geri Dön