12 / 05 / 2024

Okullar depreme dayanıklı mı?

Okullar depreme dayanıklı mı?

Son zamanlarda yaşanan depremler velileri okul binaları güvenli mi? sorusuna yönlendirdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe merak edilen soruya cevap verdi...



Elazığ Sivrice'de 6.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem insanların deprem korkularını gün yüzüne çıkarttı. Veliler okul binalarının güvenliğini sorgulamaya başladı.

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre;Elazığ, Malatya, Manisa, İstanbul’da meydana gelen depremlerin ardından pek çok okulda ağır hasar oluşurken, birçoğunun da sağlam olmadığı ortaya çıktı. Ancak okulların, deprem sonrası toplanılacak yapılar olması nedeniyle tıpkı hastanelerde olduğu gibi normal binalardan daha sağlam yapılması gerekiyor. İstanbul’da beklenilen olası depremle en az 48-50 bin binanın yıkılacağını belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, “Deprem yaşanmadan önce okulların, hastanelerin, diğer kamu yapılarının depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor” dedi.

 Okullar depreme dayanıklı mı?

Okul yapımında mutlaka gerekli statik şartların sağlaması gerektiğini belirten Mehpare Evrenol da “Okul binaları 2 katlı, en fazla 3 katlı olmalı. Teneffüs alanlarına çocukların seri ulaşımının sağlanmış olması da önemli bir konu” diye konuştu.

Binanız depreme dayanıklı mı?

 


Geri Dön