29 / 04 / 2024

Okullar, güçlendirme çalışmalarında zarar gördü

Okullar, güçlendirme çalışmalarında zarar gördü

Deprem güçlendirme çalışmaları kapsamında tadilatı süren İstanbul Nuri Akın Anadolu Lisesi eskisinden kötü durumda. Koltuklar alçı içinde kaldı, piyano kırıldı, perdeler zarar gördü...



İstanbul genelindeki okullarda süren deprem güçlendirme çalışmaları kapsamında tadilat yapılan İstanbul Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi perişan durumda. Konferans salonunda bulunan koltuklar alçı içinde kalırken, pek çok sandalyeye de zarar verildi. Okulda piyano kırıldı, perdeler kullanılamaz hale geldi.

İstanbul 'un muhtemel bir depreme karşı hazırlanması amacıyla oluşturulan “İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) ” kapsamında, İstanbul İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından 108 okul ihaleye çıkarıldı. Bu okullardan biri de Nişantaşı Nuri Akın Anadolu Lisesi 'ydi. Haziran ayında başlayan güçlendirme çalışmaları sürüyor. Okul Aile Birliği yetkilileri okulun eskisinden daha kötü durumda olduğunu söylerken, aradan 7 ay geçmesine karşın çalışmanın bitirilememesinin eğitim-öğretime ciddi zararlar verdiğini belirtti. Yetkililer, öğretim yılının başında başka bir okula taşındıklarını belirterek, “Ancak burada yarım gün eğitim-öğretim yapabiliyoruz. Bir anadolu lisesinin bu şekilde aylardır eğitim yapması ne kadar doğru Ne zaman okulunuz bitmek üzere deseler ve biz bakmaya gitsek başka bir eksik olduğunu görüyoruz ” dedi.

‘Zararı karşılarız '

Konferans salonundaki koltukların toz içinde kaldığını kaydeden okul yetkilileri, “Üçüncü sınıf bir işçilik var. Öte yandan bazı demirbaşlarımız da zarar gördü. Konferans salonumuzda 350 koltuk var. Değiştirmeye kalksak 10-15 bin lira eder. Piyanomuzun etrafı kırılmış durumda. Boya badana doğru düzgün yapılmadı. Bu nasıl güçlendirme, anlamadık ” dedi.

İl Özel İdare yetkilileri ise, “Bu çalışmalar dış kaynaklı kredilerle yapılıyor. Tamamlandıktan sonra müşavir kontrol ediyor. İSMEP 'in teknik birimi kontrol ediyor. Yüklenici firmanın bir eksiği varsa şartname kapsamında tamamlanması isteniyor. Ayrıca neye zarar verildiyse bunu da biz karşılarız. Okulların eksiği noksanı kalmaz ” dedi.

İSMEP kapsamında okulların depreme karşı güçlendirilmesi Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası 'ndan alınan kredilerle yapılıyor. Bu kapsamda okulu güçlendirme için 190 milyon lira, yeniden yapım için 160 milyon lira harcandı. Bu yaz başlayan güçlendirme maliyetinin 90 milyon lira, yeniden yapımların ise 140 milyon lira olduğu belirtildi.
Milliyet


Geri Dön