24 / 12 / 2024

Okullara arsa temini teşviki geliyor

Okullara arsa temini teşviki geliyor

5580 Sayılı Kanunda özel sektörün mesleki ve teknik eğitim okul ve  kurumları açmasına imkan verecek şekilde değişiklik yapılacak, bunlara vergi  indirimi, uzun vadeli ve düşük faizli kredi, arsa temini gibi teşvikler  sağlanacak



Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan,  AB müzakere sürecindeki 'işletmeler ve sanayi politikası' faslının kapanış
 kriterleri arasında yer alan 'Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı  2011-2014' açıklandı. Dünyadaki, AB"deki ve Türkiye"deki gelişmelerin analizlerine dayanan,  katılımcı bir yaklaşımla tasarlanan Türkiye"nin yeni sanayi stratejisi,  belirlenmiş uzun vadeli vizyon, genel amaç ve stratejik hedefler doğrultusunda  sanayinin ve sektörlerin rekabet gücünü artırmak üzere yapısal dönüşümü  yönlendirmeye ve desteklemeye katkı verecek.

Sanayi stratejisi AB"deki sanayi politikası yaklaşımlarıyla uyumlu, Türk  sanayisinin güçlü ve zayıf yönleriyle sahip olduğu fırsatlar ve karşı karşıya  kaldığı tehditler sonucu oluşturulan bir politika çerçevesini içeriyor. Sanayi stratejisinin vizyonu, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde  Avrasya"nın üretim üssü olmak şeklinde belirlendi.  Sanayi stratejisi, Türk sanayisinin rekabet edilebilirliğinin ve  verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı  olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği nitelikli  işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına  dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyor.

Stratejik hedefler olarak becerilerini sürekli geliştirebilen şirketlerin  ekonomideki, orta ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracat içindeki  ağırlığının artırılması ve düşük teknolojili sektörlerde katma değeri yüksek  ürünlere geçilmesi yer alıyor.
 Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi eylem planınında 'Yatay sanayi  politikası alanları', 'Sektörel Sanayi Politikası alanları' ile 'Uygulama,  izleme ve koordinasyon' başlıkları altında hedefler sıralandı. Buna göre, Yatay sanayi politikası alanları kapsamında, Yatırımı ve İş  Ortamının İyileştirilmesi alanında sanayi sektöründe girişimciliğin  yaygınlaştırılmasına yönelik eğitimler verilecek ve destekler sağlanacak. Bu  eylemde, özellikle imalat sanayi alanında faaliyet gösteren KOBİ girişimcilerinin  desteklenerek girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yasalaştırılacak ve sonrasında ikincil
 mevzuatı çıkarılacak.

Kamu kurum/kuruluşlarının sanayi alanında yürüttükleri hizmet ve  görevlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ve işlemlerin sadeleştirilmesi  yoluyla bürokratik yükün azaltılması sağlanacak. Bu eylemde, mevzuatta ve  uygulamada meydana gelen değişikler çerçevesinde mükelleflerin vergi ile ilgili  işlemlerde kullandığı her türlü beyanname, bildirim ve fonlar yeniden gözden
 geçirilecek.

çEVRİMİçİ şžİRKET İşžLEMLERİ PROJESİ GERçEKLEşžTİRİLECEK-
şžirket kuruluşu ve işyeri açma işlemleri kolaylaştırılacak. şžirket  kuruluşu ve işyeri açma işlemlerinin kolaylaştırılmasına, ilgili prosedürlerin  basitleştirilmesine, bürokratik işlemlerin azaltılmasına, maliyetlerin  düşürülmesine, işlemlerin internet ortamında hızlandırılmasına ve münfesih  şirketlerin tasfiyesinin kolaylaştırılmasına yönelik olarak mevzuatın  geliştirilmesi ve diğer tedbirlerin alınması sağlanacak. Kaliteli ve güvenli ürün arz ve talebi için teknik mevzuatın AB ile  uyumlaştırılması ve ithalat dahil gerekli denetim sistemlerinin kurulması  eyleminde, kaliteli ve güvenli ürün arz ve talebi için teknik mevzuat  uygulamalarının takip edilerek ilgili çevrelerin bu konularda güncel olarak  bilgilendirilmesi; AB"nin üçüncü ülkelerden ithalatta ürün güvenliği denetimleri
 sisteminin uyumlaştırılması; ürün güvenliğine dair çerçeve mevzuatımızın AB"deki  gelişmelere paralel hale getirmesi ve güvenli ürün arzını sağlayacak projeler  geliştirmesi sağlanacak.   Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan düzenlemelerin, rekabet
 koşulları üzerindeki olası etkilerinin analizine yönelik bir kılavuz  hazırlanacaktır. Hazırlanacak kılavuz ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından  gerçekleştirilen düzenlemelerin rekabet koşulları açısından değerlendirilmesi  amaçlanıyor.

YENİ GELİR VERGİSİ KANUNU YÜRÜRLÜĞE KONULACAK-
çevrimiçi şžirket İşlemleri projesi gerçekleştirilecek. Yeni şirket  kurulumu, çeşitli lisans başvuruları, mali destek ve teşvik başvuruları, çalışan  SSK kayıtları, gümrük işlemleri, vergi beyan ve ödemeleri, iflas başvuruları,  unvan değişikliği ve genel kurul bildirimi gibi işlemlerin tek bir noktadan  çevrimiçi yapılabilmesi sağlanacak. Gelir vergisi sistemi yeniden düzenlenecek. Süresi 2012 olarak belirtilen  eylemde, etkili ve verimli bir vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik  çalışmalar kapsamında, serbest piyasa ekonomisiyle uyumlu, yatırımları ve  istihdamı destekleyen ve vergiye uyumu artırarak kayıt dışılığı azaltan, yeni  Gelir Vergisi Kanunu yürürlüğe konulacak.

İHRACATTA SEKTÖR VE ÜLKE çEşžİTLENDİRME STRATEJİSİ OLUşžTURULACAK-
Uluslararası Ticaret ve Yatırımlar alanında ise ihracatta sektör ve ülke  çeşitlendirme stratejisi oluşturulacak. İhracatta sektör ve ülke  bağımlılıklarının azaltılması için yeni ihraç pazarları oluşturmaya yönelik  sektör ve ülke stratejileri hazırlanacak.
KOBİ"lerin pazarlama ve ihracat kapasitesini artırmaya yönelik destekler  verilecek ve etkinlikler sürdürülecek. KOBİ"lere sağlanan ihracat destekleri ve  bilinçlendirme faaliyetleri ile ihracat ve pazarlama kapasitelerinin artırılması  amaçlanıyor. Uluslararası doğrudan yatırımlara ilişkin politika geliştirme,  koordinasyon ve uygulama kapasitesinin güçlendirilmesi sağlanacaktır.
 Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bilgi Sistemi"nin uluslararası en iyi  uygulamalar seviyesine çıkarılması için bir eylem planı hazırlanması ve Uluslar  arası doğrudan yatırımlara ilişkin araştırma, inceleme ve projeksiyonlar  yapılması hedefleniyor.
Sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak amacıyla; yenilikçi fikirler ve  Ar-Ge"ye dayalı, katma değeri yüksek, markalı ürün ve hizmetlerin üretim ve  pazarlama süreçleri desteklenecek.  Başta AB olmak üzere, bölgesel oluşumlar ile ikili ve çok taraflı
 ilişkiler kapsamında pazara giriş imkanlarının artırılmasına yönelik  faaliyetlerde bulunulacak. DTM internet sitesinin geliştirilmesi, erişimin özendirilmesi ve sitenin  Dış Ticaret Portalı"na dönüştürülmesi sağlanacak. Portal aracılığı ile dış  pazarlara erişim imkanlarının artırılması hedefleniyor. Ticaret politikası uygulamalarında önlem alınması süresinin kısaltılması  ve önlemin etkinleştirilmesi sağlanacak. Bu bağlamda haksız rekabet hallerinden  damping ve sübvansiyona konu ithalatın sebep olduğu zarara karşı ülkenin üretim  dallarının etkin korunmasına devam edilecek.

MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ GÜçLENDİRİLECEK-
Eylem planının Beceriler ve İnsan Kaynağı alanında özel sektörün mesleki  ve teknik eğitim okul ve kurumları açmasına imkan verecek düzenlemeler yapılacak  ve bu kurumlar desteklenecek. 5580 Sayılı Kanunda özel sektörün mesleki ve teknik eğitim okul ve  kurumları açmasına imkan verecek şekilde değişiklik yapılacak, bunlara vergi  indirimi, uzun vadeli ve düşük faizli kredi, arsa temini gibi teşvikler  sağlanacak. Özel sektör, istihdam garantili okul açması halinde, eğitime yüzde  100 destek kapsamında vergi indiriminden yararlandırılacak. Organize Sanayi  Bölgesi, Turizm Bölgesi, Serbest Ticaret Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi  yönetimlerine, ilk planlama aşamasından itibaren istihdam edilecek nitelikli  insan gücünü yetiştirmek, çalışanlarını geliştirmek ve uyum eğitimlerini sağlamak  amacıyla yeni kurulacak Organize Sanayi Bölgesi, Turizm Bölgesi ve Serbest  Ticaret Bölgesinde mesleki ve teknik eğitim okul/kurumu için arsa ayırması ve  okul/kurum yapma zorunluluğunun getirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılacak,  bu konuda ilgili bölge yönetimleri teşvik edilecektir.   Mesleki yeterlilik sistemi güçlendirilecek ve öncelikli sektörlerde  meslek standartları geliştirilecek.  KOBİ"lerdeki yönetim becerileri ve nitelikli istihdam kapasitesi
 artırılacak. Mesleki eğitimde işgücü ihtiyaç planlaması yapılacak, hangi meslek  dalında eleman açığı ya da fazlalılığı olduğu belirlenecek.    Türkiye İş Kurumu Tarafından Yürütülen 'İş ve İşçi Bulma Platformu'  projesinin çeşitli ek fonksiyonları kapsayacak şekilde genişletilmesini  sağlayacak gerekli altyapı oluşturulacak. Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında bulunan bina, tesis,  uygulama birimi, atölye ve laboratuvarlarından özel sektörün yeterli düzeyde  yararlanması sağlanacak.

İşžSİZLERE EĞİTİM VERİLECEK-
İşletmelerin mesleki eğitime katkı vermesi teşviklerle özendirilecek ve  öğrencilerin alan dışında çalıştırılmasının önüne geçilecek.
İşsizlik sigortasından yararlanan işsizlere; meslek geliştirme, edindirme  ve yetiştirme eğitimi verilecek.Özel sektör, meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşlarının işgücü  eğitimi vermesi özendirilecek. Değişen piyasa koşullarını makro bakış açısıyla ele alan ulusal bir  istihdam stratejisi ve eylem planı oluşturulacak. Mesleki Eğitim ve Öğretim  stratejisi hazırlanacak.
AA


Geri Dön