13 / 05 / 2024

Okulların açıldığı gün güçlendirme ihalesi yapıldı!

Okulların açıldığı gün güçlendirme ihalesi yapıldı!

İstanbulda 25 okulun öğrencisi okulları depreme hazırlandığından başka okullara transfer olmak zorunda kaldı. Çünkü İstanbul Valiliği okulların güçlendirme çalışmaları için ihaleyi Ağustos sonunda yaptı



İstanbul Valiliği okulların güçlendirme çalışmaları için ihaleyi Ağustos sonunda yaptı.

İstanbulu bekleyen deprem tehlikesine karşı, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında şimdiye kadar 413 okul depreme karşı güçlendirilirken 71 okul ise yıkılarak yeniden yapıldı. Depreme hazırlık kapsamında okullara 408 milyon Euroluk yatırım yapıldı. Ancak bu kadar çalışmaya rağmen öğrencilerin eğitimini etkileyecek büyük hatalar da yapıldı. Bu hataların sonuncusuna ise 17 Ağustos 2011 tarihinde imza atıldı. İstanbul İl Özel İdaresi İSMEP projesi kapsamında, deprem riski taşıyan 25 ilköğretim okulu için güçlendirme ihalesi düzenledi. 17 Ağustos 2011 tarihinde ise ihaleler sonuçlandı. 25 okulun güçlendirme çalışması için müteahhitlere 150 gün süre tanındı. İhalelerin toplam bedeli ise 16 milyon 215 bin TL.

Çalışmalar yeni başladı

İhale sonucu 17 Ağustosta belli olduktan sonra firmalarla sözleşme yapılıp, firmaların okullarda şantiyelerini kurup çalışmaya başlamaları ise neredeyse bir aylarını aldı. Firmalar, okulların açılmasından yaklaşık bir hafta önce yapacakları işi teslim alarak çalışmalara başladı. Okulları şantiye alanına dönen öğrenciler ise en yakındaki okullara nakilleri yapılarak 5 ay boyunca buralarda öğrenim görecekleri açıklandı. Bu açıklama ise öğrenci ve velilere okulların açılmasından 15 gün önce yapıldı. Sadece okullarında güçlendirme çalışması başlayan öğrenciler, değil aynı zamanda, yeni başladıkları okuldaki öğrenciler de mağdur oldu. Çünkü bir okul dolusu yeni öğrencinin yerleştirilebilmesi için okullar yarım gün eğitim sistemine geçti.

Kayıp 90 gün

Veliler, ihale sürecinin 150 gün olduğunu, 5 ay boyunca çocuklarının başka okullarda eğitim göreceğini ifade ediyorlar. Bu şartlar altında çocukların okullarına tekrar dönme tarihleri Şubat 2012ye denk geliyor. Veliler, okulların kapanması ile güçlendirme çalışmalarına başlanılsaydı, 3 ay kazanç sağlanacağını, çocukların ise fazla mağdur olmayacağını söyleyerek İl Özel İdaresini eleştirdi. İsmail Tarman İlköğretim Okuluuna taşınan Tevfik Fikret İlköğretim Okulunun Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı Okan Karagöz, güçlendirme çalışmalarının Temmuz ayında başlayabileceğini söyleyerek, bürokrasinin yavaşlığından dolayı daha uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını söyledi.

Kompresör sesi eşliğinde ders

Güçlendirilme çalışmaları devam eden okullardan Ataşehir Şehit Öğretmen Mehmet Fidan İlköğretim Okulunda ise, öğrenciler iş makineleri sesleri altında ders işlemeye başladı. İki blok halindeki okulda, bloklardan 2007 yılında inşa edileni kullanılırken, 1999 Marmara Depreminde hasar alan bloğun ise onarımına bir hafta önce başlandı. 2 bin 500 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda, tüm öğrenciler tek blokta öğrenim görmeye başladı. Tam gün sisteminin kaldırıldığı okulda, sabah ilköğretim 5e kadar, öğlen de 6dan 8.sınıflara kadar olan öğrenciler ders görmeye başladı. 57 derslik ise 31e düştü. Gürültüden rahatsız olan öğrencilere ise 150 gün sabretmeleri gerektiği söylendi.

57 okul onarımda

İstanbul Valiliğinin yürüttüğü çalışmada şu ana kadar 413 okul depreme karşı güçlendirildi. 71 okul yıkılıp yeniden inşa edildi. Şu anda 57 okul onarılırken, 53 okulun da yıkılıp tekrar inşa edilmesi planlanıyor. Projede, binaların güçlendirme veya yeniden yapıma ihtiyaç duyup duymadığına karar veriliyor.
Vatan/Kenan BUTAKIN - İlker AKGÜNGÖR


Geri Dön