25 / 12 / 2024

Okulların açılmasıyla öğrenciler kiralık ev aramaya başladı!

Okulların açılmasıyla öğrenciler kiralık ev aramaya başladı!

İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Eskişehir gibi büyük şehirlerde devlet yurtları hem çok kalabalık, hem de yetersiz... Özel yurtlar yüksek fiyatlarlar öğrenci alırken, özel apartlar ise ülkemizde yok denece



Bu ve bunun gibi birçok sebep ise şehir dışından gelen 'birçok öğrenciyi kiralık evlerde yaşamaya yönlendiriyor. Bu durum anne ve babaların hoşlarına gitmese de, öğrenciler için hem en keyiflisi hem de en rahat olanı...  Öğrenci yoğunluğu balonundan Türkiye'nin en önemli kenti olan ve 38 üniversitesi bulunan İstanbul'da okulların açılmasıyla birlikte, ailesini ikna eden öğrencilerin kiralık ev arayışı ile birlikte konut piyasasında hareketlilik bekleniyor. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, İstanbul'da öğrencilerin genellikle Anadolu yakasında Kadıköy, Üsküdar, Bostancı ve Marmara Üniversite'nin bulunduğu Göztepe ve çevresini; Avrupa yakasında ise Beşiktaş, Beyazıt, Fatih, Çapa, Fındıkzade, Avcılar ve Bakırköy'ü tercih ettiğini ve, bu bölgelerin de ulaşım kolaylığı nedeniyle seçildiğini belirtti.

BEŞİKTAŞ OLMAZSA GÜLTEPE OLUR

Bazı bölgelerdeki kiraların öğrenci bütçelerini zorlaması durumunda öğrencilerin tek vasıta ile gidilecek yerlere bakmasını tavsiye eden Nizamettin Aşa, "Öğrenciler Beşiktaş merkezde ev tutamıyorsa, buna yakın yerler olan Sanayi Mahallesi, Seyrantepe, Gültepe, Çeliktepe, Kağıthane ve Ayazağa gibi semtlerde ev tutabilir. Çünkü bu semtlerde kiralar yüzde 20 oranında düşüyor." şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER DİKKAT!

Şehir dışından İstanbul'a okumak için gelen öğrencilerin ev tutacakları zaman çok dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Aşa, "Özellikle İstanbul Emlakçılar Oda'sına kayıtlı emlakçılarla görüşülmeli. Öğrenciler emlakçıları gezerken, vergi levhalarının, oda kaydının ve eğitim belgesinin olup olmadığını mutlaka kontrol etmeliler." dedi.

400 TL KİRALIK DAİRE

Yaklaşık 62 bin öğrencinin öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi'nin çevresinde yer alan Fatih, Kocamustaf apaşa ve Fındıkzade gibi semtlerde 500 ile 800 TL arasında değişen fiyatlarla kiralık ev bulmak mümkün. Fatih Merkez'de kiralar 500 TL ila 800 TL arasında. Kocamustafapaşa semtinde 600- 800 TL arasında kiralanırken, Fındıkzade'de ise 550 TL ila 800 TL'ye kiralanabiliyor. İstanbul Üniversitesi'nin Avcılar ile Marmara Üniversitesi'nin Bahçelievler Kampusu'nda öğrenim gören öğrenciler, Bahçelievler, Bakırköy, Avcılar, Şirinevler gibi semtlerde 400 - 1.400 TL'ye ev kiralayabiliyor. İstanbul'un Anadolu yakasında okuyan ve bu yakayı tercih eden öğrenciler ise Avrupa yakasında okuyan öğrencilere göre yüzde 10-15 oramnda daha az fiyatla kiralık ev bulabiliyor. Kayıt için Anadolu'dan gelen öğrencilerden bütçesi kısıtlı olanlar farklı fakültede de okusa da arkadaşlarıyla birlikte ev tutma yolunu tercih ediyor. Kadıköy, Kayışdağı, Fikirtepe öğrencilerin en çok rağbet ettiği semtlerin başmda geliyor. Bu semtlerde oturmanın bedeli 500 TL'den başlıyor, 700 TL'ye yükseliyor.

Ailelerin tercihi ise, yurt

İlk sene öğrencilerin çevre edindikleri ve yeni yaşantılarına adapte olmaya çalıştıkları bir yıl olarak düşünülüyor. İstanbul'un kozmopolit yapısı Anadolu'dan gelen öğrenciler için genelde ürkütücü olabiliyor. Bu nedenle ' aileler ilk sene için çocuklarım İstanbul gibi bir yerde yalnız bırakma endişesi taşıdıklarından yurtlan daha çok tercih ediyorlar. Takip eden senelerde imkânı olan öğrenciler yurtta veya okulda tanıştıklan arkadaşları ile bir araya gelerek ev kiralıyor ve barınma sorunlarım ev kirasını paylaşarak daha makul şekilde çözüyor. Bu sayede yeni gelen dönem öğrencilerine az da olsa yurtlarda bir miktar barınma imkânı doğuyor. EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul'da üniversite öğrenci yurtlarının toplam yatak kapasitesinin yaklaşık 41.500 civarmda. Bu kapasitenin yaklaşık 23.000 adedinin özel veya devlet üniversitelerinin kendi öğrencilerini için sağladıkları; özel sektör yurtlarının takribi 9.500 yatak civarmda olduğu, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının ise 9.000 civarında kapasitesi olduğu tahmin ediliyor.
Yurtların karşılaştırılmasında dikkat etmesi gereken noktalar ve ücret kriterleri
-Ücret kalite orantısı
-Temizlik imkanları ve sıklığı
-Güvenlik imkanları (karth güvenlik veya giriş çıkış güvenliği)
-Yurdun sağladığı imkanlar (kahvaltı, ulaşım servisi, ortak alanlar, internet, etüt odaları, çamaşırhane,...vs)
-Odaların büyüklükleri ve odadaki yatak sayısı
-Kaç kişinin aynı WC ve duşu kullandığı
-Odadaki eşyalar (Yatak, ranza bazali yatak, dolap, dolapta kasa, çalışma masası..vs)
-Yönetici personelin nitelikleri (Yurtta sürekli sorumlu olup olmadığı)
-Kullanılan eşya ve malzemelerin kalitesi
-Demirbaşların yenilenme sıklığı
Furt Ücretlerinin Kriterleri
-Odalardaki yatak sayısı (ranza, yatak ve bazali yatak imkanı)
Yurdun konumu (üniversitelere, ulaşım odaklarına yakınlıklan ..vs)
Bağlı bulunduğu kurum (Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu, Üniversite ve Vakıfları)
Verilen hizmetler (ücretli veya üc-retsiz kahvaltı, diğer öğünlerde beslenme olanaklan, servis, ortak alanlar, etüt oda-lan, market, kuaför, çamaşırhane, vs.)

Yurtların özellikleri ve ücretleri

Bu yurtlar Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı olarak işletiliyor. Odalarda konaklamanın 4 kişilik ranza sisteminden 12 kişi ve üstü ranza sistemi tipine kadar değişen farklı tipte devlet yurtları bulunuyor. Genellikle kapasiteleri bir binada 300 yatak ve üstü olan bu yurtlarda barınma fiyatları ise aylık 90 TL - 270 TL arasında. Bu yurtlarda kullanılan her türlü ilave imkan (internet, çamaşırhane, vs) için ekstra ücret alınıyor. Genelde kartlı giriş çıkış sistemi olan bu yurtlara belli bir saatten sonra kapüar kapandığı için girüemiyor.

Özel Yurtlar

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan bu yurtlarda hizmet kalitesi tamamen standart dışı. Bu yurtlar genelde evden bozma eski binalarda bir veya 2 kişi ile yönetilen iptidai mekânlar oluyor. Fiyat aralıkları 250 TL - 1.350 TL arasmda olan bu yurtlarda kalma imkanları çoğunlukla 3-4 kişilik odalarda sağlanıyor ve bir katta kalanların tümü WC-duşu beraber kullanılıyor. Temizlik ücrete dahil olup, çamaşır makinesi kullanımı, yemek yeme gibi hizmetler ekstra olarak ücretlendiriliyor.

Koğuş Sistemli Yurtlar

Genellikle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan bu yurtların fiyatı yıllık takribi 600 TL -900 gibi bir bedelle kalınabiliyor. Genelde çok merkezi konumları olmayan bu yurtlarda 40-50 kişinin bir arada olduğu koğuşlarda barınma yapılıyor. Bu tip yurtlar daha çok dini temalı yurtlar olarak tanınıyor.

Konuk Evleri - Rezidanslar

1 ve 2 kişilik veya 1+1 tipte süit düzende oda imkanı veren bu evler ve rezidanslarda üniversitelerin kendi öğrenci ve misafirleri için barınma imkanı sağlıyor. Fiyatları yatak basma aylık 700 TL -1.500 TL arasmda değişen bu yurtlarda odalarda WC-duş bulunuyor. TV, buzdolabı, sınırsız internet verilen imkanlar arasmda. Bu evlerin bazılarında ortak kullanıma yönelik fitness salonu bulunabiliyor. Kafe-kantinde akşam yemekleri de olup yurtta kalanlara 24 saat hizmet veriliyor.

Öğrenci Evleri

Genellikle dairelerin yurda dönüştürülmesi sistemi ile çalışan "öğrenci evi" statüsünde bir barmma tipidir. Öğrenci evlerinde apartmanlar öğrenci evine dönüştürülebiliyor. Bu tip barmma imkanlarında fiyatlar aylık 600 TL -1.500 TL arasında olup, temizlik ve tüm elektrik, su, doğalgaz ve kablosuz internet fiyata dahil ediliyor. Çamaşır için otomatik makine bulunan bu evlerde; 24 saat sıcak su sağlanıyor ve katta ikamet edenlerin kullandığı ortak mutfak, banyo-WC bulunuyor. Bu evlerin en önemli özelliği "yurt" adı altında olmadıklarından Milli Eğitim Bakanlığı'na
bağlı olmamaları.
Hürriyet/Seda TABAK 


Geri Dön