Genel

Ölen bir kişinin mirası nasıl paylaşılır?

Miras konusu pek çok kişinin kafasını kurcalayan konudur. Özellikle paylaşıma dair merak edilip araştırılan hususlar bulunmaktadır. İşte detaylar!

MİRAS HAKKI KAÇ YIL SONRA DEVLETE KALIR?

Yaşayıp yaşamadığı bilinmeyen bir kimsenin malvarlığı veya ona düşen miras payı 10 yıl resmen yönetilir ise ya da malvarlığı böyle yönetilenin 100 yaşını dolduracağı süre geçerse, Hazinenin istemi üzerine o kimsenin gaipliğine karar verilmektedir.

İşte miras konusuna dair vatandaşların merak edip sorduğu diğer sorular…

MİRAS NEYE GÖRE PAY EDİLİR?

Miras paylaşımı oranlarına dair asıl belirleyici olan husus ölen kişinin eşinin sağ olup olmamasıdır. Sağ kalan eş altsoy ile birlikte mirasçı oluyorsa yasal mirasın 1/4'üne sahiptir ve kalan 3/4 altsoy arasında eşit şekilde bölüştürülür.

BABAMDAN KALAN EVİ NASIL ÜZERİME ALABİLİRİM?

Miras kalan evi, mirasçılardan herhangi birisi tapu sicil müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Kimlik aslı, fotoğraf, zorunlu deprem sigortası, mirasçılık belgesi, miras bırakana ait, ilgili vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi sunarak miras kalan evin intikal işlemi yapılabilir.

MİRAS HAKKIMI KARDEŞLERİME DEVRETMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Mirasın payının kardeşe devir işleminde noter onaylı bir sözleşmeye gerek duyulmaz. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile yapılmaktadır.

ÖLEN BİR KİŞİNİN MİRASI NASIL PAYLAŞILIR?

Ölen kişinin çocuğu olmaması halinde miras, ölen kişinin eşine veya anne-babasına ve kardeşlerine kalır. Eğer ölen kişinin eşi yoksa, miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit bir şekilde paylaştırılır. Bekar olarak ölen birisinin mirası, anne ve babasına eşit olarak paylaştırılır.

ANNEM HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Bir kişi miras payını hem mirasçı olmayan üçüncü kişilere hem de yasal mirasçılara devir işlemi gerçekleştirilir. Miras payının devri için yazılı bir sözleşme yapılması hukuki bir zorunludur.

MİRAS KALAN EVİN KİRASINI KİM ALIR?

Bahsi geçen evden elde edilen kira geliri o konutun tüm mirasçılara aittir. Miras kalan bu ev zaten miras bırakan kişi henüz yaşıyor ise kiralanmış ve içinde kiracı bulunan bir ev de kira sözleşmesi bu sefer kiracı ve tüm mirasçılar arasında devam eder. Kiralayanın yani ev sahibinin vefat etmesi, kira sözleşmesini sona erdirmez.

10 yıllık bina depreme dayanıklı mı? Bina sağlamlığı nasıl ölçülür?

Promosyon tutarları güncellendi! Bu tutarlardan EYT’lilerde faydalanacak! Geç kalan dizlerini döver!