Ölen kişinin borçlarından mirasçı sorumlu mudur?
Bir kişi vefat ettiğinde, borçları mirasçılara devredilip devredilmediği merak konusudur. Bu süreçde yasal düzenlemeler devreye girerek bazı yöntemler vardır. Peki ölen kişinin borçlarından mirasçı sorumlu mudur ve süreç nasıl işler? İşte mirasçıların borç ödeme durumları...
VEFAT EDEN KİŞİNİN BORÇLARINDAN KİMLER SORUMLUDUR?
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından ortak ve bireysel olarak müteselsilen sorumlu tutulurlar. Bu sorumluluk, vergi borçlarını da içerir. Aynı zamanda mirasçılara muris tarafından devredilen diğer alacak ve borç haklarını da kapsar. Bazen, mirasçıların karşılamak durumunda oldukları vergi borcu, miras bırakanın sahip olduğu hak ve alacakların toplamından daha büyük bir tutarı içerebilir.
Böyle durumlarda, mirasın değeri, borçların toplam değerini karşılayamaz hale gelebilir. İşte bu duruma borca batıklık denir. Basit bir ifadeyle, bireyin sahip olduğu varlıkların toplam değeri, üzerindeki yükümlülüklerin toplamını karşılayamayacak durumda olması demektir. Vergi incelemelerinin zamanında yapılmaması durumunda, vergi borçları mirasın reddedilme sürecinden sonra ortaya çıkabilir. Bazen, miras bırakanın vefat ettiği an itibarıyla bireysel olarak sorumlu olmadığı vergi yükümlülükleri, ilerleyen zamanlarda mirasın bir parçası haline dönüşebilir.
MİRAS BORÇLARININ MİRASÇILARA GEÇMEMESİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Mirasçıların, miras bırakanın borçlarından kaçınması için önemli bir düzenleme yapılmıştır. Vefat etmiş bir kişinin mirasçılarını mağdur etmemek amacıyla Mirasın Hükmen Reddi ilkesini hayata geçirmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 605. maddesi, "Mirasbırakanın ölüm tarihinde borçlu durumda olup olmadığı açıkça belli veya resmi olarak tespit edilmişse, miras reddedilmiş sayılır." hükmüyle, herhangi bir başvuru yapmaksızın mirasın hükmen reddedilmiş kabul edileceğini ifade eder. Kanun, borçlu durumda olan mirasın kabulünün ve mirasın iktisap edilmesinin sadece açıkça veya zımni olarak yapılan kabul beyanıyla mümkün olduğunu belirtir.
MİRASIN HÜKMEN REDDİNİN ŞARTLARI NELERDİR?
Mirasın hükmen reddi de mirasçıların vefat eden kişiden kalan borçlarını ödememesi amacıyla başvurdukları yöntemlerden biridir. Bu hukuki başvurma yöntemi bazı şartları içerir. Mirasın Hükmen Reddi için gereken şartlar şunlardır:
Miras bırakanın ölüm tarihinde borçlarını ödeyememe durumu
Miras bırakanın aczinin açıkça veya resmen tespit edilmesi
Mirasın benimsenmemiş olması
Miras paylaşımı nasıl yapılır? Eşitlik ilkesi nedir?