Sektörel

Ölen kişinin gayrimenkul borcu ailesine kalır mı?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu "Ölen kişinin gayrimenkul borcu ailesine kalır mı?" sorusuna yanıt verdi..

Babamız hayatta iken sırf borçlarından kurtulmak için sahibi bulunduğu gayrimenkulleri düşük bedelle tanıdıklarına satış gösterdi. Sonra da bu tanıdıklar gayrimenkulleri üvey annemize satış gösterdiler. Böylece alacaklılardan kaçırdılar. Sonra da üvey annemiz mirası reddetti. Babamızın borçları bizim üstümüze kaldı. Ancak biz ret kararının kaldırılmasını dava ettik. Davayı kazandık ve karar Yargıtay'da onandı. Ancak üvey annemiz aynı davayı yeniden açmış, kazanma ihtimali olur mu? • Y.C. 


Köşemi yakından takip ettiğinizi söylediğiniz için biliyorsunuz ben bir davanın sonucu hakkında kesin beyanda bulunmuyorum. Ancak sizinki için şöyle bir yaklaşımda bulunabilirim. Bir konu mahkemede karara bağlanır ve Yargıtay'ca da onanırsa artık o kesin hükümdür ve aynı konuda yeniden dava açıldığında artık o davaya bakılmaz. Sizin olayınızda da böyle oldu ise artık o davaya bakılmayacaktır. Ancak mirasın reddi kararının kaldırılması talebi sizden geldi, yani bu davada siz davacıydınız, üvey anne davalı. 

Ancak şimdiki davayı üvey anne açtı. 


O halde davanın konusu aynı değil, farklı bir talep söz konusu, yani karara bağlanmış bir dava yeniden açılamaz kuralının dışına çıkan bir dava olabilir. Benim önerim bu konuyu, dava dosyalarını inceleme imkanına sahip bir meslektaşımla görüşmeniz. 


Zira "Üvey anne de dava açmış" demek bilinmesi gereken tüm bilgileri içermiyor. Muvazaalı satışların iptali için dava açmışsınız, elbette böyle bir dava vardır, böyle bir dava açmakta da menfaatiniz vardır. Artık kararı davaya bakan mahkeme verecek, bu konuda dava açmaya karar vermek isabetli bir karardır. 


Tamer Heper-Posta