Genel

Ölen kişinin veraset ilamı nasıl alınır?

Veraset ilamı nedir, Ölen kişinin veraset ilamı nasıl alınır? soruları aileden miras kalma durumunda sık sık sorulmaktadır. İşte o sorulan soruların yanıtları!

VERASET İLAMI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

İşte diğer detaylar...

ÖLEN KİŞİNİN VERASET İLAMI NASIL ALINIR?

Veraset ilamının nasıl alındığı merakla sorgulanmaktadır. Veraset ilamı alınabilmesi için normal şartlarda bir dilekçe ile mahkemeye başvuru yapılır. Bununla birlikte uygun şartlar sağlandığında ilgili belgeler ile birlikte noterden de veraset ilamı alımı gerçekleştirilmektedir. Noter vasıtasıyla alınan belge gün içerisinde temin edilir ve mirasçının kendisinin gidip bu işler ile uğraşmasına gerek kalmaz.

VERASET İLAMI YA DA MİRASÇILIK BELGESİ NEDİR?

Mirasçılık belgesi ya da diğer adıyla veraset ilamı alınması, miras bırakan kişinin ölümü akabinde cenaze işlemleri gibi acele hallerden sonra yapılması gereken ilk işlemlerden biridir. Çünkü miras hakkının doğması için mirasçılık belgesinin alınması gerekmiyor olsa dahi, mirasçılık belgesinin alınmasıyla birlikte mirasçılar tarafından üçüncü kişiler için hak ve talepler ileri sürülebilecektir. Yani genel hatları itibariyle mirasçılık belgesi, miras hakkının doğması için kurucu nitelikte olmasa da bildirici nitelik taşımaktadır.

MALULEN EMEKLİ OLMAK İÇİN KAÇ GÜN LAZIM 2022?

Malulen emeklilik için en az 10 yıllık bir süre içerisinde çalışmış olmak gerekir. En az bin 800 günlük prim ödemesini yapılmış olunması gerekmektedir. Sigortalının faal olarak sigortalı bir şekilde çalışıyor olması Malullük durumunun tespiti hususunda da rapor alınmış olmalıdır.

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURU SONUCU NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Malulen emeklilik başvuru sonucunu müracaat ettiğiniz sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

MALULEN EMEKLİLİK AYLIĞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Malulen emeklilik aylığı bağlanan bir sigortalıların malullük durumları, herhangi bir suiistimal durumunun olmaması adına devlet tarafından belirli zaman aralıklarıyla kontrol edilmektedir.

Buna göre sigortalının Türkiye’de veya yabancı bir ülke mevzuatına tabii olarak çalışması, kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması aylığın kesilmesine sebep olmaktadır. Maluliyet aylığı alırken çalışmaya başlayan bireyin kesilen aylığı, kişi işten ayrıldıktan hemen sonra yeniden başvurması durumunda ve maluliyet durumun devam etmesi durumunda yeniden bağlanabilir.

Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?

Elektrik fatura borcu nasıl öğrenilir?