Ekonomi

Veraset ilamı nereden ve nasıl alınır? Veraset ilamı nedir?

Veraset ilamı, mirasçıların miras üzerindeki haklarını yasal olarak gösteren belgedir. Veraset ilamı almak için bir süre belirlenmese de kişinin ölümünden sonraki 3 ay çerisinde alınması tavsiye edilmektedir. Peki, veraset ilamı nereden ve nasıl alınır? İşte ayrıntılar… Ancak, terekeden kalan malların, satılması devredilmesi gibi durumlarda kişinin miras üzerinde hak sahibi olduğunu kanıtlamak için veraset ilamına ihtiyacı vardır

Veraset ilamı alınmadan mirasçılar, kalan mirasa aynı anda sahip olur ve fiilen kullanmada bir sorun yaşamazlar. Ancak, terekeden kalan malların, satılması devredilmesi gibi durumlarda kişinin miras üzerinde hak sahibi olduğunu kanıtlamak için veraset ilamına ihtiyacı vardır. İşte veraset ilamı almak isteyenlerin bilmesi gerekenler…

VERASET İLAMI NEDİR?

Veraset ilamı halk arasında mirasçılık belgesi olarak da bilinmektedir ve mirasçıların miras üzerinde hak sahibi olduklarını ve miras üzerindeki paylarını gösteren belgedir. 




Bir kişinin ölümünün ardından ölenin mirası açılır. Miras paylaşımı yapılıncaya kadar tüm mirasçılar tüm mallara hep birlikte sahip olur ve bu malları her bir mirasçı kendi adına kullanılır.

Mirasçılar, miras bırakan kişinin taşınmaz mallarını (arsasını, evini vs.) ya da taşınır malları (tablolar, ev eşyaları, vs.) kullanmakta herhangi bir sorun yaşamazlar. Ancak taşınmaz malların satmak, kiralamak veya miras bırakan kişinin bankadaki parasını çekebilmek gibi veraset işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için kişi mirasçı olduğunu ispat etmek zorundadır.




Veraset ilamı da kişinin mirasçı olduğunu yasal olarak kanıtlamasına yaramaktadır. Aynı zamanda veraset ilamı en çok atanmış mirasçılar için önemlidir. Zira, miras bırakan bireyin miras sözleşmesi yaparak ya da vasiyetnameyle yasal mirasçılarından başka bir kişiyi de mirasçı olarak atadıysa, bu kişinin miras üzerindeki olan hakkını ispat edebilmesi sadece veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ile mümkün olur.

VERASET İLAMI NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Veraset ilamı alabilmek için mirasçı, hem adliyelerde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurularak hem de noterlerden alınabilir. 

Noterlerde yapılan veraset ilamı başvurusunda kişi eğer gerekli belgeleri hazır etmişse aynı gün içerisinde alabilmektedir. Ancak veraset ilamı için mahkemeye başvuru yapılmışsa, yargılama sürecinin sonuçlanması beklenir. Mahkeme tarafından düzenlenen veraset ilamı e-devlet üzerinden de görüntülenebilmektedir. 

Veraset ve İntikal Vergisi istisnası 2022!