Genel

Tapuda yeni devir başlıyor! Ev alıp satacaklar dikkat prosedür değişti!

Tapuda yeni bir dönem başlıyor. Artık ev alıp satacak herkes, belirlenen yeni yöntem ile satış ve alış işlemlerini gerçekleştirebilecek. İşte detaylar!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, taraflar farklı tapu müdürlüklerine kayıtlı olsalar bile ya da yurt dışında bulunsalar da satış, bağış ve mal değişimi yapabilmeleri için telekonferansla gayrimenkul satış uygulaması başlayacak.

Peki bu uygulama ne zaman başlayacak? İşte detaylar…

TAPUDA ALIŞ SATIŞ İŞLEMLERİ DEĞİŞTİ!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından telekonferansla gayrimenkul satış uygulaması başlayacak. Uygulamanın önümüzdeki dönemde hem yurt içinde hem de yurt dışında yaygınlaştırılması düşünülen bu çalışmalara hız verildi.

Telekonferansla gayrimenkul satış uygulaması dünyada hem teknolojik olarak hem de hukuki anlamda bir ilk olma özelliğindedir. Hizmet, yurt içinde 973 tapu müdürlüğü ile Almanya’nın başkenti Berlin’de verilmektedir.

İlk satış işlemi ise Berlin’deki satıcı ile Konya’daki alıcı arasında gerçekleşmişti. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, vatandaşların zaman kaybetmeden işlem yapmasına yardımcı olan telekonferans sistemi ile 2020 yılında 959, 2021’de 3 bin 386, bu yıl ağustos ayına kadar da 3 bin 125 olmak üzere toplam 7 bin 470 akit işlemi yapıldı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü de başta Türklerin yoğun yaşadığı ve Türkiye’den en fazla konut alan yabancıların bulunduğu ülkelerde temsilcilik açmaktadır. Bu kapsamda 11 ülkede daha temsilcilik açılmayı hedefliyor. İlk yurt dışı temsilciliğini Almanya’ya açan kurum önümüzdeki süreçte İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden birinde temsilcilik açılması düşünülüyor.

Tapu dairelerinde yaşanan yoğunluk nedeni ile harekete geçildi. Noterlik Kanunu’na yeni madde eklenmesi ve artık alım-satım işlemleri tapu müdürlükleri dışında noterlikler de yapabilecek. Şimdi ise gayrimenkul devri, tapu müdürlüklerinin dışında başka hiçbir yerde yapılmıyor.  Bu durum yoğun dönemlerde ya da yoğun bölgelerde randevu alınamaması gibi durumlar ortaya çıkıyor. Bu durumda tapudaki yoğunluğun azaltılması için yeni bir uygulama oluşturuluyor.

TEKNİK HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR!

28 Haziran tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan torba kanunda Noterlik Kanunu’na eklenen bir madde ile artık alım ve satım işlemlerinin tapu müdürlükleri dışında noterliklerde de yapılabilecek. Noterler, mevcut durumda sadece taşınmaz satış vaadi sözleşmesi düzenleyebiliyordu ama bu yeni uygulama 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek. Şu anda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün (TKGM) Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar tamamlanıp hayata geçirilecek.

Sosyal konut proje şartları nelerdir? TOKİ sosyal konut projesi yarın başlayacak mı? İşte detaylar!

Arabası olanlar artık teyakkuza geçti! 81 ilde fiyatlara büyük zamlar geldi! İşte detaylar!

Ankara TOKİ başvurusu başladı mı? TOKİ Ankara kura çekilişi ne zaman başlıyor? İşte detaylar!