Ölünceye kadar bakma akdinin iptali!
Ölünceye kadar bakma akdi ile bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt etmiş oluyor. Peki, ölünceye kadar bakma akdinin iptali nasıl olur?
Ölünceye kadar bakma akdinin iptali!
Ölünceye kadar bakma akdi ile bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt etmiş oluyor.
Borçlar Kanunu gereğince; Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile, miras sözleşmesi şeklinde yapılmadıkça geçerli olmuyor.
Sözleşme, Devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterlidir.
Ölünceye kadar bakma akdi tapu sicil müdürlüğünde resmi senet şeklinde yapılabiliyor. Bunun yanında bakım akdi noterde ve sulh hakimi huzurunda da yapılabiliyor. Peki, ölünceye kadar bakma akdinin iptali nasıl yapılır?
Ölünceye kadar bakma akdi nasıl iptal edilir?
Bakım alacaklısı, ölünceye kadar bakma sözleşmesi yüzünden kanuna göre nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı yükümlülüğünü yerine getirme imkânını kaybediyorsa, bundan yoksun kalanlar sözleşmenin iptalini isteyebilirler.
Hâkim, sözleşmenin iptali yerine, bakım borçlusunun ifa edeceği edimlerden mahsup edilmek üzere, bakım alacaklısının nafaka yükümlüsü olduğu kişilere nafaka ödemesine karar verebilir.
Mirasçıların tenkis ve alacaklıların iptal davası açma hakları saklıdır.
Ölünceye kadar bakma akdi örneği 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com