Emlak Terimleri

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde tapu devri ne zaman olur?

Ölünceye Kadar Bakma sözleşmesi imzalamış bakım borçlusu tapu işlemlerinin yapılacağı tarihi merak ediyor. Peki, Ölünceye Kadar Bakma sözleşmesinde tapu devri ne zaman olur? Sözleşme ile ilgili yasal hükümler Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun, bakım alacaklısı ölene kadar ona bakma ve onu gözetme borcunu üstlendiği, bakım alacaklısının ise bakım edimine karşılık malvarlığının tamamını ya da bir kısım unsurlarını ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmeye deniyor. Sözleşme ile ilgili yasal hükümler Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.

Sözleşmeyi imzalayan bakım alacaklısı, sözleşmenin kurulmasıyla bakım borçlusunun aile topluluğuna katılmış oluyor. Bakım borçlusu, almış olduğu malların değerine ve bakım alacaklısının daha önce sahip olduğu sosyal durumuna göre hakkaniyetin gerektirdiği edimleri, bakım alacaklısına ifa etmekle yükümlüdür. 

Bakım borçlusu, bakım alacaklısına özellikle uygun gıda ve konut sağlamak, hastalığında gerekli özenle bakmak ve onu tedavi ettirmek zorundadır. Peki, Ölünceye Kadar Bakma sözleşmesinde tapu devri ne zaman olur? 
 

TAPU DEVRİ NE ZAMAN OLUR?

Tapu devri, ölünceye kadar bakma akdi imzalandıktan sonra yapılıyor. Ölünceye kadar bakma akdinde taşınmaz malını temlik edenin kanuni ipotek tesis etme hakkı bulunuyor. Bu kanuni ipotek resmi senedinin içerisinde de yazılabiliyor. İpotek işlem tarihinden itibaren üç ay içinde tesis edilebiliyor.

Kanuni ipotek karşı tarafın kabul edeceği değer üzerinden, kabul etmezse mahkemece tayin edilecek bedel üzerinden tesis edilebilir. Ancak bakım alacaklısı resmi senette yazılı taşınmazın harca esas değeri üzerinden kanuni ipotek tesisini isterse karşı tarafın iznine veya mahkeme kararına gerek yoktur.

TAPU DEVRİ İÇİN İSTENEN BELGELER

1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,

2) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,

3) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

TAPU DEVRİ MASRAFI

1) Taşınmaz malların ölünceye kadar bakma akdine dayanarak devir ve iktisabında 492 sayılı Harçlar Kanuna ekli (4) sayılı Tarifenin 20/a pozisyonu uyarınca, taşınmaz malın genel beyan döneminde beyan edilen değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden, bakım borçlusu ve bakım alacaklısından binde 20 oranında tapu harcı tahsil edilir.

2) Ayrıca, kanuni ipotek tesisi talebinde bulunulur ise; teminat gösterilecek miktar üzerinden binde 3.6 oranında harç ve binde 7.5 oranında damga vergisi tahsil edilir.

3) Taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.

4) Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.
 

Ölünceye kadar bakma akdi bozulabilir mi?

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Tapudan cayma hakkı var mı?