Ömer Aras: Gayrimenkul yatırımları büyümeye katkı sağlayacak!
Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, bankacılık sektörünün desteğiyle gayrimenkul ve perakende sektörlerine yapılan yatırımların Türkiye’ nin ihtiyacı olan büyüme istikrarına önemli katkı sağlayacağını söyledi....
Türkiye’de toplam AVM yatırımlarının 2008 yılında 9.7 milyar Euro seviyelerinden 2013’te 18.7 milyar Euro seviyelerine çıktığını kaydeden Aras, bu artışa bankacılık sektörünün 4.7 milyar Euro ilave kredi kullandırarak destek olduğunu aktardı. Perakende sektörüne de bankacılık sisteminin kullandırdığı nakdi ve gayri nakdi kredilerin toplamının 2008 yılında 12 milyar TL’den 2013’te 44 milyar TL’ye yükseldiği bilgisini veren Aras, aynı süre zarfında kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin toplamının da 67 milyar TL’den 166 milyar TL’ye çıktığını aktardı. Aras, “Bu yıl sonunda perakende sektöründe toplam kiralanabilir alanın 9,4 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Alışveriş merkezi ve perakende sektörünün yüksek büyüme potansiyeli bankacılık sektörü tarafından desteklenerek Türkiye’nin her şehrinde büyüyor.” dedi.
Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Aras, Kavuklar Grubu ile İzmir Point Bornova AVM’nin proje finansmanı için imzaladığı kredi sözleşmesinde, 2013 yılı ekonomik görüntüyü bankacılık, gayrimenkul ve perakende sektörü açısından değerlendirdi. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde küresel şartların desteğiyle Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin çok güçlü seyrettiğini dile getiren Aras, Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi notuna kavuştuğunu ve faiz oranlarının da tarihi düşük seviyelerine gerilediği bir dönem olduğunu ifade etti. Ancak mayıs ayı sonundan itibaren uzun vadeli ABD faizlerindeki yükselişin ve bütün gelişen piyasaları etkileyen finansal dalgalanmaların Türkiye’de de kur ve faizlerin yükselmesine neden olduğuna işaret eden Aras, “Buna rağmen yılın ilk yarısındaki güçlü performansın ardından, ikinci yarıya ilişkin öncü göstergeler de 2013’ün tamamındaki ekonomik büyümenin yüzde 4, hatta daha üzerindeki seviyelere ulaşabileceğini gösteriyor. 2014 yılı için ABD’de para politikasının seyri, küresel likidite koşullarının gidişatı yine önümüzdeki bir risk faktörü olarak bulunuyor. Dış finansmanın görünümünün daha olumsuz olması ve Merkez Bankası’nın 2013’te uyguladığı sıkılaşmanın devam eden etkileri gelecek yıl ekonomik büyümesinin daha yavaşlamasına neden olabilir.” diye konuştu. Ömer Aras, Türkiye’nin 2014 yılında yüzde 3,7 gibi bir büyüme oranıyla yine uluslararası karşılaştırmada hızlı bir büyümeyi yakalayacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.
Zaman