Kent Haberleri

On binlerce EYT'liye kötü haber! SSK'dan emekli olma hakkınızı kaybedebilirsiniz!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik sürecine dair kritik uyarıda bulundu. Erdursun, on binlerce EYT'li vatandaş, SSK’dan emekli olma hakkını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun,Dünya Gazetesi'ndeki "EYT’liler İçin Kritik Ekim Ayı" başlıklı yazısında eYT düzenlemesinden faydalanan pek çok kişinin farkında olmadan emeklilik haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ SSK'LI OLANLAR DİKKAT

Erdursun, özellikle 8 Eylül 1999 öncesi SSK'lı olup sonrasında Bağ-Kur’a geçenler için Ekim 2024 sonunun büyük bir dönemeç olduğunu belirtti.

EMEKLİLİĞİNİZ RİSK ALTINDA!

Erdursun, Ekim ayının emeklilik sürecinde neden bu kadar önemli olduğunu açıkladı. Erdursun ''1 Mayıs 2021'den sonra Bağ-Kur’a başlayanlar için bir problem söz konusu değil. Ancak, bu tarihten önce Bağ-Kur’a geçmiş olanların 30 Ekim 2024’e kadar Bağ-Kur’dan çıkış yapmaları gerekiyor.

Eğer 30 Ekim 2024’e kadar Bağ-Kur’dan çıkış yapılmaz ve 1261 günün üzerinde Bağ-Kur primi ödenmişse, emeklilik statüsü otomatik olarak SSK’dan Bağ-Kur’a geçiyor.

Bağ-Kur’dan emekli olmak, SSK’ya göre daha fazla prim ödeme süresi ve daha düşük emekli maaşı anlamına geliyor. Bu nedenle, birçok kişi için bu durum ciddi bir dezavantaj yaratabilir. 

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olup, daha sonra Bağ-Kur'a geçenler, kendi işyeri olanlar, şirket ortakları veya esnaf siciline kayıtlı kişiler, 1 Mayıs 2021 öncesinde Bağ-Kur borçları silinenler risk altında.'' dedi.

EMEKLİLİK HAKKINI KAYBETMEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Bu koşulları taşıyan kişilerin emekliliklerini kaybetmemeleri için gözden geöirilmesi gereken adımlar şu şekide;

Bağ-Kur'dan çıkış yapmak için ise iş yerinizi kapatabilir, şirket ortaklığından ayrılabilir ya da başka bir işyerinde çalışmaya başlayarak Bağ-Kur’dan çıkış yapabilirsiniz.

Eğer bu tarihten sonra çıkış yapsanız bile, 1261 günden fazla Bağ-Kur priminiz varsa, emeklilik statünüz Bağ-Kur olarak belirlenecek.

EYT düzenlemesinden faydalanmayı planlayan birçok kişi, bazı önemli ayrıntılara dikkat etmezse emeklilik haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Özellikle Bağ-Kur'a geçmiş olanların Ekim 2024'e kadar gerekli işlemleri tamamlaması büyük bir öneme sahip.

Aksi takdirde, daha uzun bir çalışma süresiyle karşılaşabilir ve daha düşük bir emekli maaşı alabilirler. Bu sebeple, mevcut durumunuzu bir uzmana danışarak gözden geçirmeniz ve gereken adımları atmanız kritik bir önlem olacaktır.

EYT'de yeni dönem başlıyor! Yeni uygulama yürürlüğe girdi...

2025'te emekli olacaklara yüzde 30 daha düşük maaş endişesi büyüyor! Emekliler erken dilekçe vermeye hazırlanıyor!

Emeklilik yaşı yükselecek mi? EYT yasası kalkacak mı?