Sigorta

Onbinlerce çiftçiyi ilgilendiren çok önemli haber! Tarım Bakanlığı az önce duyurdu!

Türkiye genelinde tarımla uğraşan onbinlerce çiftçiye müjde geldi. Ülke genelinde tarım sektöründe faaliyet gösteren onbinlerce çiftçiyi ilgilendiren bir haber az önce duyuruldu. Buna göre, TARSİM’de yeni düzenlemeler yapılarak, çiftçiyi çok sevindirecek indirimler yapıldı.Gelen habere göre, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında yeni bir düzenleme gerçekleştirilerek, sigortalarda üreticilerin tercihleri gözetilerek çeşitli indirimler yapıldı

Ülke genelinde tarımla uğraşan onbinlerce çiftçiyi çok sevindirecek yeni bir düzenlemeye imza atıldı.

Gelen habere göre, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında yeni bir düzenleme gerçekleştirilerek, sigortalarda üreticilerin tercihleri gözetilerek çeşitli indirimler yapıldı.

Yapılan yeni düzenlemeyle ilk olarak, Bitkisel Ürün Sigortası dolu riski tarife fiyatında 87 üründe yüzde 15 indirime gidilirken 23 üründe yüzde 10 ve 24 üründe yüzde 5 indirim yapıldı.

BUĞDAY TARİFE FİYATINDA YÜZDE 6 İNDİRİM

Söz konusu yeni düzenleme kapsamında, don hasar prim oranı düşük olan 5 üründe (incir, kestane, avokado, altıntop, ahududu) yüzde 20,3, 2 üründe (Antep fıstığı, Trabzon hurması) ise yüzde 10 indirim yapıldı. Diğer taraftan, hasar prim oranı yüksek olan sofralık üzüm, elma, nektarin, armut, dut gibi 5 üründe yüzde 5, cevizde ise yüzde 10 tarife fiyatı artırıldı.

Yeni düzenlemede ayçiçeğinde kuş zararı teminatı tarife fiyatı yüzde 0,05'ten yüzde 0,07’ye çıkarılırken, Köy Bazlı Kuraklık Verim (KBKV) Sigortası'nda ise tarife fiyatı yüzde 10 oranında artırıma gidildi ve ortalama tarife fiyatı, yüzde 9,16'dan yüzde 10,06'ya yükseltildi.

Bunun dışında, KBKV Sigortası'nda eşik verim oranı yüzde 80, devlet desteği oranı yüzde 60 olarak belirlenirken, Bitkisel Ürün ve KBKV Sigortası'nda uygulanan çift poliçe indirimi yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

Diğer yandan ağaç Sigortası'nda, aynı parselde hem ağaç hem de ürün poliçesi olan parsellerde yüzde 5 ağaç çift poliçe indirimi uygulaması getirildi.

KİRAZ VE VİŞNEDE DE DEĞİŞİKLİK

Yeni düzenleme ile vişne ve kirazda teminat başlangıcı ilk çiçeklenme evresinden beyaz tomurcuk evresine alınırken, enginarda don riski isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta kapsamına dahil edildi.

Ayrıca karpuz ve kavunda fide döneminde yeniden ekim dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına eklendi.

Alçak tünellerde yaban domuzu zararı riski yüzde 0,12 tarife fiyatıyla teminat kapsamına alınan düzenlemede, alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz ürünlerinde fide döneminde yeniden ekim dikime neden olacak don riski hasarı teminat kapsamına dahil edildi.

Düzenleme kapsamında ayrıca, aivi müşterek sigorta oranı, yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülürken, erik muafiyet oranı, yüzde 20'den yüzde 15'e çekildi. Kayısı müşterek sigorta oranı da yüzde 35'ten yüzde 30'a düşürüldü.

JEOTERMAL ENERJİ KULLANAN SERALARDA POLİÇE İNDİRİMİ

Düzenlemede bir diğer kalem olan Bitkisel Ürün Sigortası kademeli hasarsızlık indirimi kuralı revize edilirken, şeker pancarı sertifikalı tohumluk ürününde teminat sonu "Şeker pancarı sertifikalı tohumluk ürününde tohum hasatı ile biter" olarak genişletildi.

Ayrıca, Sera Sigortası örtü onarım masrafı tutarı 250 liradan bin liraya yükseltildi ve jeotermal enerji kullandığı belirlenen seralarda toplam poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulanacağı açıklandı.

Hayvancılıkla ilgili de önemli değişiklikler yapılan düzenleme ile Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası'nda tarife fiyatında süt sığırlarında yüzde 6, besi sığırlarında yüzde 5 indirime gidildi ve yavru atma bedeli yüzde 15'ten yüzde 20'ye yükseldi.

Diğer yandan dar kapsamlı tarifede, "Grev, terör, lokavt, kargaşa, halk hareketleri" teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak kapsama alınırken bu teminatta yüzde 5 olan muafiyet oranı da kaldırıldı.

Ayrıca yenilenebilir enerji kaynağı aktif biyogaz enerjisi üretimi yapan ve risk inceleme sonucuna göre kullandığı tespit edilen büyükbaş hayvancılık işletmeleri için yüzde 5 indirim uygulaması getirildiği açıklandı.

KADIN ÇİFTÇİYE İNDİRİM MÜJDESİ!

Yapılan yeni düzenlemede, Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası'nda ek hastalıklar, kurt parçalaması, uçurumdan yuvarlanma, gibi hasarlar için müşterek sigorta oranı yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirildi.

Ayrıca, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası'nda geniş kapsamlı tarife fiyatlarında yüzde 10 indirime gidilirken, bu sigorta kapsamında yüzde 20 olan müşterek sigorta yüzde 10'a çekildi.

Düzenlemenin bir diğer değişikliğiyle de Su Ürünleri Hayat Sigortası'nda tarife fiyatlarında yüzde 10 indirime gidildi. Diğer yandan Küçükbaş Hayvan Hayat, Kümes Hayvanları Hayat ve Su Ürünleri Hayat sigortalarında  grev, terör, lokavt, kargaşa, halk hareketleri teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak teminat kapsamına alındı.

Tüm branşlarda kadın çiftçi indiriminin yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldığı düzenlemeyle, genç çiftçi indiriminde genç çiftçi yaş sınırı 30'dan 40'a yükseltilirken yüzde 5 şehit ve gazi yakını indirimi getirildi.