Kira

Online kiralık evlerde peşinat vurgunu!

Kiraların yükselmesiyle ve kiralık evlerdeki stokun azalmasıyla berber fırsatçılar harekete geçti. Dolandırıcılar, sahte ilanlar ile bir yıllık peşinat ile ev arayanları mağdur ediyor.

Ülke  genelinde yüzde 50, İstanbul'da ise yüzde 80'in üzerinde yükselen ev kiraları dolandırıcılar için yeni fırsat kapısı oldu. Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; dolandırıcılıkta sınır tanımayan fırsatçılar türlü türlü taktikler deniyor. Vatandaşın uygun fiyatlı ev arayışını fırsata dönüştüren dolandırıcılar, sahte konut ilanları ve sahte banka hesaplarıyla insanları dolandırarak ortadan yok oluyor. İşte ev kiralamak isteyenlerin dikkat etmesi gerektiği noktalar.

İnternet üzerindeki ilanlara dikkat

Dolandırıcıların en kolay vurgun yaptığı yer internet üzerindeki ilanlar oluyor. Kopya siteler ve sahte ilanlarla sosyal medyada ortaya çıkan dolandırıcılar, örneğin 3 bin TL olan bir evi, 2 bin TL olarak kiraya vermeye çalışıyor. O bölgede fazla olan fiyatlar sebebiyle vatandaş ev kirası uygun olduğu için hemen ilandaki numarayı arıyor. Çok arayan olduğunu söyleyen dolandırıcılar, acil 2 kira bedeli kapora yatırılması durumunda diğer arayanlara evi vermeyeceklerini belirtiyor.

Bu tutarı ödeyenler de daha sonrasında anahtarı almaya gittiğinde karşılarında kimseyi bulamıyor. Tuttuklarını sandıkları evde ise ya birisi yaşıyor. ya da aynı evin 3-4 kişiye kiralandığı gerçeğiyle karşılaşıyor. Uzmanlar bu yolla son zamanlarda yüzlerce kişinin dolandırıldığını, binlerce şikâyet olduğunu dile getiriyor.

Bir yıl peşin ödeniyor

Dolandırıcılar en büyük vurgunu 'bir yıllık peşin ödeme' sistemi üzerinden gerçekleştiriyor. Ev sahibinin toplu paraya ihtiyacı olduğunu, bu sebeple bir yıllık peşinatta yüzde 30-40 gibi indirim uygulanabileceğini söyleyen dolandırıcılar, vatandaşı ikna ediyor. Kiracıyla online ya da telefondan değil, yüz yüze görüşen dolandırıcılar, evi görmek isteyene ise "Şu anda evde kiracı var. Ancak içiniz rahat olsun. Hemen kontrat yapacağız" diyerek güven sağlıyor. Sahte kimlik ve sahte imzayla yapılan kontratların hiçbir geçerliliği bulunmazken vatandaş ödediği yüklü miktar kiralıkla mahkemelere gidiyor.

Kiralık ev için sahte ilan veren dolandırıcılar, paranın yatırılacağı hesap için de kendine bir kurban arıyor. Bunun için sosyal medyada "Vasıfsız işçi aranıyor!" ilanı çıkan dolandırıcılar, başvuru yapanlarla sahte bir düzenek üzerinden iş görüşmesi sağlıyor. İş bulduğunu sanan vatandaşı, "Seni işe alıyoruz. Git hemen bir banka hesabı açtır. Banka sana kart verecek, onu bize getir. Bunu muhasebeye vermemiz gerekiyor" diyor.
Tüm işlemleri yapan vatandaşa, "Şu an iş yok, sen şimdilik bizi bekle. Bu süre zarfında sana asgari ücretin yarısını her ay yatıracağız" şeklinde gönderiyor.

Hesap numarasını ve kartını aldığı kişiyi gönderen dolandırıcılar, daha sonra sahte kiralama yaptıkları vatandaşların kaparolarını da bu hesaba yatırmasını talep ediyor. Hesaba gelen parayı hemen çeken dolandırıcılar, iş ortaya çıktığında ise kayıplara karışıyor. Sahte kiralık ilanıyla dolandırılan vatandaş hesabın sahibine ulaşıyor ancak onun da dolandırıldığı anlaşılıyor.


Kiralık evlerde sahte ilan tehlikesi!