26 / 12 / 2024

Orada kimse var mı? deprem uygulaması 4 ayda 9 bin kişiye ulaştı!

Orada kimse var mı? deprem uygulaması 4 ayda 9 bin kişiye ulaştı!

AveaLabs’te geliştirilen ve dünyada bir ilke imza atan, deprem sonrası kullanıcısının hayatını kurtarmaya odaklı “Orada kimse var mı?” mobil uygulamasını indiren kişi sayısı, 4 ayda 9 bine ulaştı



Sosyal medya entegrasyonu sağlanan uygulama ile kullanıcıların deprem durumunda iyi olduklarına dair gönderdikleri mesajlar eş zamanlı olarak Facebook ve Twitter hesapları üzerinden de görülebiliyor. Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden tam 14 yıl geçti ancak acısı hala taze. Yine aynı şekilde geçtiğimiz yıl Van’da yaşadığımız deprem de yüreğimizde büyük yaralar açtı… Böylesi acıların bir daha hiç yaşanmaması dileğiyle yaptığımız bu uygulamayı tüm Türkiye’ye hediye ediyoruz” dedi


Türkiye’nin en yenilikçi mobil iletişim operatörü Avea’nın, Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan deprem felaketlerinde hayat kurtarılmasına katkı sağlamak amacıyla geliştirdiği “Orada Kimse Var mı?” mobil uygulaması 4 ayda 9 bin kişiye ulaştı. 


Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilen uygulama; olası bir deprem anında arama kurtarma ekiplerinin, enkaz altında kalan kişinin yerini anında tespit ederek, kurtarma çalışmalarını hiç vakit kaybetmeden başlatmasına katkı sağlıyor. Aynı süre zarfında daha çok insana ulaşılarak, daha fazla hayatın kurtarılmasına ve enkaz altındaki kişinin kurtulma umudunu kaybetmeyerek hayata bağlanmasında da önemli rol oynuyor. Sosyal medya ile entegrasyonu da sağlanan uygulamayla kullanıcıların deprem durumunda iyi olduklarına dair gönderdikleri mesajlar eş zamanlı olarak Facebook ve Twitter hesapları üzerinden de görülebiliyor.


“Uygulamamızı 17 Ağustos’un 14. yıl dönümünde tüm Türkiye’ye hediye ediyoruz”

Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden tam 14 yıl geçti ancak acısı hala taze. Yine aynı şekilde geçtiğimiz yıl Van’da yaşadığımız deprem de yüreğimizde büyük yaralar açtı… Böylesi acıların bir daha hiç yaşanmaması dileğiyle yaptığımız bu uygulamayı tüm Türkiye’ye hediye ediyoruz. Android uygulama dünyasından kolaylıkla indirilebilen “Orada Kimse var mı?” mobil uygulaması hayat kurtaran bir uygulama. Sadece Türkiye’deki kullanıcılara değil tüm dünyaya hediye ettiğimiz bu uygulamayı umuyoruz ki kimse kullanmak zorunda kalmaz. Ancak deprem anında ‘iyi ki telefonuma indirmişim’ demeleri için herkeste bulunması bizim için ayrıca önemli” dedi.


Dünyanın herhangi bir yerinde de kullanılabiliyor

Operatör bağımsız bir mobil uygulama olan “Orada Kimse Var Mı?”, sadece Türkiye’de değil dünyanın herhangi bir yerinden de kolaylıkla telefona indirilip kullanılabiliyor.  


AveaLabs’te çalışan ve 1992 Erzincan depremini yaşayan genç mühendis Burak Aykut Sungur tarafından AveaLabs çatısı altında geliştirilen “Orada Kimse Var Mı?” uygulaması, Avea’nın geçen yıl mobil uygulama ekosistemini zenginleştirmek amacıyla düzenlediği “Avea Mobil Uygulamalar Yarışıyor” uygulama yarışmasında üçüncü olmuştu. 


Uygulama nasıl çalışıyor…


Eğer kullanıcıya zarar verebilecek bir deprem meydana gelmiş ise uygulama kullanıcıya, güvende olup olmadığına dair onay isteyen bir SMS gönderiyor. Uygulama; kullanıcıdan onay alamadığı takdirde, kişinin enkaz altında olduğu sonucuna vararak, alarm durumuna geçiyor. Çıkardığı sesler ve –varsa– yakıp söndürdüğü telefon flaşı ile kurtarma ekiplerine yardımcı olan uygulama; kullanıcının daha önceden tanımladığı acil durumda haber verilecek kişiye de, o an bulunulan koordinatları SMS yolu ile bildiriyor.


Kullanıcı yakın zamanda olmuş depremleri harita üzerinde, konum, saat ve büyüklük gibi detayları, kolaylıkla görebiliyor. Uygulama, oluşan depremler hakkında kullanıcıyı bilgilendirmek için bildirim mesajları gönderirken, kullanıcı bilgi almak istediği depremleri konum ve büyüklük parametrelerine bağlı olarak da filtreleyebiliyor.


Uygulama; alarm durumunda bataryayı idareli kullanıyor!


Uygulamada dikkat çeken bir diğer konu; programın alarm durumunu olabildiğince uzun sürdürebilmek için otomatik önlemleri alıyor olması. Telefon bataryasının idareli kullanılması amacıyla alarmın sürekli çalarak bataryayı bitirmesi yerine, 15’er dakikalık aralar ile 1 dakika boyunca çalması sağlanıyor. Diğer bir önlem ise; baştan tercih edilmesi durumunda, telefon enerjisinin tümütle alarm modunda kullanılması üzere diğer fonksiyonlarını “uçak modu”na geçirilmesi. Böylece bataryanın maksimum verimle kullanılmasını garanti altına alınıyor. Tüm bunların yanı sıra uygulama, deprem anında ve sonrasında yapılması gereken bilgilerin bulunduğu bir kısım da içeriyor. 


Geri Dön