02 / 05 / 2024

Orhun Müzesi'nin tadilatı tamamlandı!

Orhun Müzesi'nin tadilatı tamamlandı!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Moğolistan'daki Arhangai Vilayeti Haşaat İlçesi sınırları içerisinde yer alan Göktürk Dönemine ait eserlerin koruma altına alındığı ve sergilendiği Orhun Müzesi'nin çatı tadilatı gerçekleştirild



TİKA 1994 yılından bu yana Moğolistan'da birçok alanda çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından gerçekleştirilen, Moğolistan'daki Türk Anıtları Projesi kapsamında Arhangai Vilayeti Haşaat İlçesi sınırları içerisinde yer alan Göktürk Dönemine ait eserlerin koruma altına alındığı ve sergilendiği Orhun Müzesi'nin inşası gerçekleştirilmişti.

 

TİKA tarafından 07 Mayıs 2013 tarihinde yapılan teknik inceleme sonucunda müzenin bulunduğu bölgede hakim olan sert iklim nedeniyle müze çatısından akan su sızıntısı binanın iç yapısına ve teşhir salonuna zarar verdiği tespit edilmişti. Ayrıca yapılan incelemelerde müzenin ön cephesindeki duvarların su aldığı görülmüş ve çatıdan akan su sızıntıları sonucu bozulan boyaların yenilenmesine ihtiyaç duyulduğu tespit edildi. 

Yapılan incelemeler sonucunda Moğolistan Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığı ile Müze Müdürlüğü talebi üzerine Orhun Miizesi'nin tadilatı TİKA tarafından gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde Moğolistan'da turizm sektörün geliştirilmesine ve kültürel mirasların korunmasına katkıda bulunuldu.



Anadolu


Geri Dön