29 / 04 / 2024

Orman ve Su İşleri Bakanlığı barajların ömrünü uzatacak!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı barajların ömrünü uzatacak!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, "Milli Ağaçlandırma Seferberliği"nin ardından 3 yeni eylem planını uygulamaya koyacak...



     Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 2 milyon 429 bin hektar alanda 2 milyar fidanın toprakla buluştuğu "Milli Ağaçlandırma Seferberliği"nin ardından, "Erozyonla Mücadele", "Yukarı Havza Sel Kontrolü", "Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma" eylem planları uygulanacak. 

     Erozyonla Mücadele Eylem Planı, 2013-2017 yıllarını kapsayacak. Planla, ülke genelinde erozyona maruz tüm alanlarda daha etkin mücadele yürütülecek. Havza bazında çalışılacak eylem planı kapsamında, 5 yıllık sürede 14 milyon dekar alanda erozyon kontrolü, ağaçlandırma, rehabilitasyon, mera ıslahı çalışmaları yapılacak. 

     Bu sahalar ve önceki yıllarda tesis edilen benzer alanlarla toplam 22 milyon 870 bin dekarda bakımın yapılacağı eylem planı kapsamında, yaklaşık 2 milyar lira harcanacak. 

     

     -Can ve mal kayıplarının önüne geçilecek- 

     

     Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile 2013-2017'de, 25'i ana havza olmak üzere 227 sel havzasında, toplam 41 milyon 550 bin dekar alanda çalışma yapılarak can ve mal kayıplarının önüne geçilecek. 

     Türkiye'de son 20 yılda 464 vatandaşın hayatını kaybettiği 544 taşkında, ekonomik kayıp 2 milyar dolara yaklaştı. Ayrıca son 20 yılda yaklaşık 533 bin hektar alan taşkına maruz kaldı. 

     Sel ve taşkınlar, Türkiye'yi tehdit eden doğal afetler arasında depremlerin ardından ikinci sırada yer alıyor. Meteorolojik karakterli afetlerin en yaygınlarından seller, havzanın üst kısımlarındaki su toplama bölgesinde toprak-su-bitki arasındaki doğal dengenin bozulmasından kaynaklanıyor. 

     Eylem planıyla, sel ve taşkınları etkili ve kalıcı şekilde önlemek amacıyla, su toplama bölgesindeki bozulan doğal denge yeniden tesis edilerek gerekli tedbirler alınacak. 

     

     -Gelecek nesillerin su kaynakları koruma altına alınıyor- 

     

     Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı ile 400 baraj kıyısında ağaçlandırma yapılacak. Ayrıca su kalitesi ve miktarı artırılarak, su kaynakları gelecek nesiller için güvence altına alınacak. 

     Eylem planıyla, erozyon önlenerek barajların ekonomik ömrü uzatılacak, böylece ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Bu alanlarda yaban hayatı için yeni barınma bölgeleri oluşturulmasının yanı sıra yöredeki insanlara ekonomik katkı sağlayabilecek türde fidanların dikilmesine ağırlık verilecek. 

     

     -"İklim değişikliği hayatın her safhasını etkiliyor"- 

     

     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, iklim değişikliğinin hayatın her safhasını etkilediğini belirtti. 

     İklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarını plan ve program dahilinde geçekleştirmek gerektiğine işaret eden Eroğlu, "Bu amaçla hayata geçirdiğimiz eylem planlarıyla erozyonla daha etkin mücadele edilecek, taşkın zararları en aza inecek ve barajların ömrü uzayacak" ifadesini kullandı. 

     

AA


Geri Dön