Dekorasyon

Ormanda villaların önü açılıyor!

Resmi Gazete'de 30 Nisan'da yayımlanarak yürürlüğe giren Ağaçlandırma Yönetmeliği'nin iptali için Orman Mühendisleri Odası (OMO), Danıştay'a başvuracak

Orman Mühendisleri Odası, orman sahasını artırmak amacıyla yürürlüğe sokulan Ağaçlandırma Yönetmeliği'nin iptali için Danıştay'a başvuracak. Mühendisler, yönetmeliğin, ormanlık alanlarda havuzlu villalara, kamu alanında site, kooperatif gibi yapılaşmalara olanak sağladığını savunuyor

Resmi Gazete'de 30 Nisan'da yayımlanarak yürürlüğe giren Ağaçlandırma Yönetmeliği'nin iptali için Orman Mühendisleri Odası (OMO), Danıştay'a başvuracak. OMO Marmara Şube Başkanı Besim Sertok, yeni yönetmeliğin, ormanlık alanlarda "özel ağaçlandırma izni" bahanesiyle havuzlu villalar yapılmasının önünün açılacağını öne sürdü.

Daha önce sadece karavandı
Sertok, yaklaşık 2 ay önce kabul edilen yeni yönetmelikte, 2003 yılında kabul edilen eski yönetmeliğe göre çarpıcı farklılıklar bulunduğunu söyledi. Sertok, orman sahasını artırmak amacıyla yürürlüğe sokulan ağaçlandırma yönetmeliğinin, kamu arazileri ve ormanlık alanlarda özel ağaçlandırma çalışmalarını hükme bağladığını hatırlattı.
Daha önceki yönetmelikte, özel ağaçlandırma çalışmaları sırasında, söz konusu alanda sadece karavan, konteyner gibi taşınabilir araçlarla barınma izni verildiğini belirten?Sertok, yeni yönetmelikte ise kalıcı havuz ve kalıcı yapılara müsaade edildiğini söyledi.
Yönetmeliğin bu haliyle, ormanlık alanlarda havuzlu villalara, kamu alanında site, kooperatif gibi yapılaşmalara olanak sağladığını savunan Sertok, yönetmeliğin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. 
Sertok, yönetmeliğin siyasi baskıyla hazırlandığını öne sürerek, yürürlüğe girmesiyle orman alanlarının 2B örneğinde olduğu gibi tahrip edileceğini söyledi. Sertok, yeni yönetmelikte sakıncalı buldukları değişiklikleri şöyle sıraladı:

 Koruma amaçlı yapılaşma
-  Eski yönetmelikte, "ağaçlandırma", "orman kurma çalışması" olarak açıklanırken yeni yönetmelikte bu ifade kaldırıldı.
-  Eski yönetmelikte ağaçlandırma yapılan alanda konteyner, karavan, taşınabilir su deposu veya toprak sulama havuzuna izin veriyordu. Yeni yönetmelik ise ağaçlandırma, bakım ve koruma amaçlı yapılaşma izni veriyor.
-  Eski yönetmeliğin 17. maddesindeki "Devlet ormanlarında yapılaşmaya izin verilmez" ifadesi kaldırıldı.

879 TL CEZASI VAR
Şarköy sahilinde okey ve tavla yasak!
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde `okey ve tavla yasağı' başladı. Şarköy İlçe Emniyet Müdürlüğü bir süre önce belediye anons sisteminden halka, sahilde bulunan büfelerin önündeki çay bahçelerinde oyun oynamanın yasak olduğunu duyurdu.
Sık sık yapılan anonslardan sonra akşam da polis çay bahçelerini denetleyerek oyun oynatan işyerleri hakkında Kabahatler Kanunu'na göre tutanak düzenleyerek 879 TL para cezası kesti. Polis, cezanın tahsili için kararları Şarköy Belediye Başkanlığı'na gönderdi.
Polisin tuttuğu zabıtlarda belirtilen parayı esnaftan tahsil etmekten kaçınan Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Altınok konuyu Kaymakam Nuri Ziya Türkdoğan'a aktardı.

`Talimatım yok'
Şarköy Kaymakamı Nuri Ziya Türkdoğan, yasak için bir talimatının olmadığını söyledi. Türkdoğan, "Para karşılığı olmaksızın okey, tavla iskambil gibi oyunları oynatmak kahvehane ruhsatına tabidir. Polis arkadaşlar yasayı uyguluyor. Ben onlara yasayı uygulamayın mı diyeyim?" dedi.

`Yasakçı zihniyet'
Şarköy Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Altınok, Şarköy'ün  mavi bayraklı plajı olan bir turistlik ilçe olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
"Türkiye'nin neresine giderseniz gidin böyle bir yasakçı zihniyet yok. İnsanlar buraya tatile geliyorlar. Kumar olmaksızın, eğlencesine oynuyorlar. Araştırdık Antalya, Bodurum, Marmaris, yanı başımızda Gelibolu, Kumbağ'da böyle uygulama yok."
Serhat OĞUZ /Milliyet