28 / 04 / 2024

Örnekköy'e yapılacak 25 bin kişi kapasiteli stat 150 milyon liraya mal oldu!

Örnekköy'e yapılacak 25 bin kişi kapasiteli stat 150 milyon liraya mal oldu!

Örnekköy'e yapılacak 25 bin kişi kapasiteli bir stat 150 milyon liraya mal olurken Karşıyaka Stadı ve Gürsel Aksel Stadı'nın bulunduğu yere projelendirilen 15'er bin kişilik iki stadının maliyeti 115 bin lira.



Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Karşıyaka ve "Göztepe'ye yapacağı 15'er bin kişilik iki stada karşı çıkan ve geçen hafta gerçekleştirilen ihalelerin iptali için dava açacağını açıklayan izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, ne kadar büyük bir hesap hatası yaptığı, rakamlarla ortaya çıktı. Kocaoğlu'nun Karşıyaka ve Göztepe statlarıyla ilgili projelerin iptal edilip yerine Örnekköy ve Uzundere'ye iki stat yapılması konusundaki ısrarı, izmir'e çok ağn* bir mali yük getirecek, öyle ki, bakanlığın Karşıyaka ve Göztepe statlarım tamamlayıp Alsancak ve Atatürk statlarını baştan aşagw. yenileyeceği rakama, ancak rnekköy stadı yapılabiliyor. 


İşte rakamlar Bakanlığın, Başbakanlık Toplu Konut idaresi (TOKI) ile yaptığı anlaşmalar gereği, geçen hafta ihaleleri gerçekleştirilen Karşıyaka ve Göztepe statlarının toplam maliyeti 115 milyon lira dolayında. ihalelerde Karşıyaka Stadı'mn muhammen bedeli 62 milyon 817 bin, Göztepe Stadı'mn muhammen bedeli ise 53 milyon 847 bin lira olarak belirlendi. Bu hesaba göre iki stat 115 milyon liraya mal olurken uzmanlar Başkan Kocaoğlu'nun yapmak istediği Örnekköy Stadı'mn, arazisinin konumu ve içindeki derenin ıslahının getireceği büyük maliyetle 150 milyon liraya mal olabileceğini söylüyor. 

8 Dört stat birden Bu hesaba göre Örnekköy'e yapılacak 25 bin kişi kapasiteli bir stat 150 milyon liraya mal olurken Karşıyaka Stadı ve Gürsel Aksel Stadı'nın bulunduğu yere projelendirilen 15'er bin kişilik iki stadm maliyeti 115 bin lira. Bakanlık, Örnekköy'e harcanacak parayla izmir'e iki stat kazandıracağı gibi, kalan 35 milyon lirayı Atatürk ve Alsancak statlarının modernize edilmesine harcayabilecek. Yani, Aziz Kocaoğlu'nun Örnekköy projesine harcanacak paraya, izmir 4 modern stada kavuşacak. 


Hesaba göre Kocaoğlu'nun Uzundere'de yapacağını söylediği ikinci stat için ekstra bir maliyet gerekiyor. Bu durumda rakam daha da yükseliyor. Oysa Karşıyaka ve Göztepe statlarının ihalelerine giren firmalar arasında muhammen bedele çok yalan teklifler sundu. Bu da, iki stat tamamlandığında Alsancak ve Atatürk statlarının modernizasyonu için 35 milyon liradan daha yüksek bir bütçenin ortaya çıkabileceği anlamına geliyor. Yani izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Örnekköy ve Uzundere'ye iki stat formülü hayata geçerse, bu tesisler için harcanacak para 200 milyon lirayı geçecek. Oysa Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın projeleri, 150 milyon liraya izmir'e 4 modern stat kazandu-acak. Bu hesabı bilenler, Başkan Kocaoğlu'na şu soruyu soruyor: "Bir stat parasına 4 stat yapmak mı doğru... 

Yoksa aynı bütçeyi tek bir stada bağlamak mı?" 


 GÖKHAN ÖZYURTLU /  Yeni Asır


Geri Dön