Sektörel

Orta gelirli vatandaşlar resmen ev alamıyor! 

Konut piyasasında yaşanan kriz gittikçe büyüyor. Açıklanan son rakamlara göre, orta gelirli vatandaşlar resmen ev alamıyor. İşte ayrıntılar...

Son zamanlarda konut piyasasında küresel bir sorun yaşanıyor. ABD'de ortalama gelire sahip olanlar için konut sahibi olabilirlik son 17 yılın en düşük seviyesine düşmüş durumda. 

Attom tarafından açıklanan rakamlara göre, ipotek ödemeleri, emlak sigortası ve vergiler dahil olacak şekilde tipik bir konutun maliyeti, ikinci çeyrekte ortalama ücretin yüzde 35,1'ini oluşturarak 2007 yılından bu yana en yüksek payı gördü. Bu oran 1 sene önce yüzde 32,1 seviyesindeydi.

EV FİYATLARI REKORA KOŞTU

Finansgündemcom'da yer alan habere göre; ev satın alınabilirlik için kabul edilen gelir/mortgage taksidi oranı yüzde 28 seviyelerinde seyrediyor. 

Attom'un raporuna göre, harcamalardaki artış ve devam eden arz sıkıntısı medyan konut fiyatını  rekor bir seviye olan 360 bin dolara çıkarttı. Satın alınabilirlik için bir kılavuz şeklinde kabul edilen yüzde 28'in oldukça üzerine yükseldi. 

Attom'un CEO'su Rob Barber, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Barber, söz konusu açıklamasında, son rakamların konut alıcıları için açık bir zorluk teşkil ettiğinin altını çizdi. 

Rob Barber, açıklamasında "Alıcı talebinin arttığı bahar satın alma sezonunda bu eğilimlerin yoğunlaşması yaygındır. Fakat, bu seneki eğilimler özellikle konut avcıları için zorlayıcı" ifadelerine yer verdi. 

Bunların yanı sıra, The Economist'e göre faiz oranları ve ipotek maliyetlerinin artması, beraber insanlarda konut harcamaları konusunda endişelere neden oluyor. İngiltere'de kira ya da konut kredisi taksitlerini ödemeyi "çok" ya da "biraz" zor bulanların oranının yüzde 24'e yükseldiği belirtildi. 

Ancak, geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlara göre, Amerika'daki ipotek temerrüt oranı, küresel mali krizdeki yüzde 11 seviyesinden, tarihin en düşük seviyeleri olan yüzde 1,7'ye düşerek endişelerin azalmasına neden olmuştu. 

Zengin bir ülke olan Yeni Zelanda'da konut piyasasında gerileme yaşanmasına rağmen, borç seviyeleri tüm dünyayı etkisi altın alan koronavirüs öncesindeki seviyelere geri gelmiş durumda. Avro Bölgesi'nde de Almanya dışında ipotek borçları daha düşük seviyelerde bulunuyor. 

Ekonomist Selçuk Geçer'den enflasyon rakamları sonrası zamlara tepki geldi: Nasıl iyi mi?

Elinde 250 bin TL'si olan tam bu kadar kazanıyor! Banka mevduat faizleri ne kadar? Vadeli mevduat hesaplama 3 Temmuz

Milyonlarca kişi bekliyordu, Haziran 2024 enflasyon rakamları açıklandı! İşte son dakika TEFE TÜFE rakamları!