Yunanlılar Türk sahillerinden ev alamıyor
Sadece Rus ve Araplar değil Yunanlılar da "karşılılık" ilkesinin olmasına rağmen Türk sahillerinden ev alamıyor
Yabancıya mülk satışında Yunanistan ile Türkiye arasında mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesinin geçerli olmasına rağmen, Yunanistan'ın Türklere uyguladığı istisnai durumdan dolayı iki ülke vatandaşları sahil şeritlerinde ev sahibi olamıyor. Bu durum Yunanistan'ın Türkiye'ye uyguladığı istisnai durumdan kaynaklanıyor. Yunan hükümeti ülkenin sahil ve sınır çizgisi içinde bulunan alanlarda yabancıların mülk edinimlerinde özel bir komisyondan izin alınması şartı getiriyor. Avrupa ülkeleri ve diğer ülke vatandaşlarına bu izinler çıkarken Türk vatandaşlar komisyon izninden geçemeyerek ev sahibi olamıyor. Bu nedenle de Türkiye de mütekabiliyet ilkesine rağmen Yunanistan'ın uyguladığı bu tavrı dikkate alarak Yunan vatandaşlarına sahil ve sınır kesimlerinden mülk satışı yapmıyor.
89 ÜLKEYE SATIŞ YOK
Milletlerarası Özel Hukuk Profesörü Nuray Ekşi, "Türkiye'nin mütekabiliyet uygulamadığı listede 89 ülke yer alıyor. Bu listenin en sonunda Yunanistan yer alıyor. Yunanistan'ın sahil ve sınır bölgeleri ile ilgili Türkiye'ye özel bir uygulaması bulunuyor. Bu kesimde Türk vatandaşlara ev satışına izin çıkmıyor. Türkiye de çok haklı olarak aynı uygulamayı Yunan vatandaşlar için uyguluyor" diyor. Ancak Nuray, neresi sınır neresi sahili, bu konu ile ilgili kesin bir belirleme bulunuyor. Örneğin Yunanistan'ın yüzde 55'i sınır ve sahillerden oluşuyor" diyor.
Yunan Adaları'nda fiyatlar düştü ama Türkler de alamıyor
Yunan Adaları'ndaki villa fiyatları ülkenin içinde bulunduğu borç krizi ve talepte görülen azalma nedeniyle yarı fiyatına indi. Ancak Yunanistan'ın Türklere uyguladığı istisnai durumdan dolayı Türk vatandaşları da Yunan adalarında ev sahibi olamıyor. Atina merkezli emlak şirketi Ploumis Sotiropoulos Mikanos'ta kriz öncesinde 2.5 milyon euro değer biçilen bir villanın fiyatının 500 bin euroya düştüğünü bildirdi. Zorda olan ülkenin emlak sektörüne ilgi gösterilmemesinin en önemli nedeninin ise 5 milyon euroyu geçen gayrimenkul varlıklarına yüksek vergi uygulaması oluşturuyor. Türkiye'de ise 150 m2'nin üzerindeki konutlara yüzde 18 vergi uygulanıyor.
'Şimdi harekete geçme zamanı'
Emlak uzmanları Yunanistan ve İspanya'nın ekonomide ve gayrimenkul sektöründe zor günler yaşadığı bu dönemde "karşılıklılık" ilkesinin kaldırılarak büyük bir potansiyelin Türkiye'ye çekilebileceğini söylüyor. Aşçıoğlu İnşaat'ın patronu Yaşar Aşçıoğlu, "Şimdi bizim mütekabiliyetle uğraşmak yerine yurtdışında pazarlama çalışmalarına geçmemizin tam zamanı. Çünkü bu ülkeler zor durumda. 2011 ortasında piyasalar açılıncaya kadar bizim bu tanıtım çalışmalarını yapıp harekete geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.
GYODER, Bakanlıklara 'Karşılıklılıkta düzenlemeye gidilsin' raporu gönderdi
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin de (YASED) aralarında bulunduğu makamlara mütekabiliyet yasasının kaldırılması için bir rapor gönderdi. Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye'de mülk edinebilmesi için sınırlamaların bulunduğuna değinilen raporda "Bu sınırlamalardan en önemlisi karşılıklılıktır" denildi. Açıklamada ayrıca karşılıklılık ilkesinin Türkiye'de ilk yürürlüğe girdiği tarihten itibaren değişmediğine değinilerek "Çevre ülke konumundaki İran, Suriye, Türki Cumhuriyetler ve yüksek yatırım potansiyeli olan Arap ülkeleri nüfusları açısından değerlendirildiğinde yatırım gücünün büyüklüğü görülmektedir. Özellikle Türki Cumhuriyetler'de yaşayanların benzer kültürel yakınlık içinde olması yatırım talebini artıracaktır. Ancak söz konusu ülke vatandaşlarının kendilerine coğrafi ve kültürel olarak yakın gördükleri Türkiye'den gayrimenkul alımı yapmaları doğrudan sermaye yatırımlarının önemli ölçüde artış göstereceği anlamına gelmektedir" denildi.
Sabah/Dilek Taş