Genel

Orta ve düşük gelirli grubun konut sorununu çözen kazanır!

Konut finansmanı sektöründe kredi pazarının 2011 yılında 70 milyar TL seviyelerine ulaşması bekleniyor. REIDEN İş Geliştirme Müdürü Mete Varas, şu an 62 milyar TL büyüklüğündeki pazarda makro düzeyde gelişmeler yaşandığını dile getiriyor

Sadece gayrimenkul sektörünün gelişmesi için değil aynı zamanda bankaların da kendi operasyonları içinde stratejik bir öneme sahip olan konut finansmanı pazarında ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Yapı Kredi Bankası Konut Finansman Grubu Direktörü İsmail Erdem, faiz cephesinde gelen indirimlerle pazarda büyüme yaşandığını söylüyor. Ancak son günlerde faizlerin yukarı doğru hareketi ile yüzde 6'lardan yüzde 15'lere çıkan karlılık oranlarına dikkat çekerek, gündemlerinin buradan gelen maliyetin nasıl karşılacakları olduğunu dile getiriyor. Mortgage faizlerinin yükselişinin talebin kısa ve orta vadede etkilenmesine neden olacağına vurgu yapıyor.

Kullanılan Mortgage kredisi GSMH'daki oranına da değinen Erdem, Avrupa'da yüzde 50'ler seviyesinde olan bu oranın Türkiye'de ise sadece yüzde 6'ya tekabül ettiğini belirterek, bu duruma neden olan parametreleri faiz oranları ve kişi başına düşen milli gelir olarak gösteriyor. 2015 yılında bu oranın Türkiye'de yüzde 10 -15'lere çıkmasının beklendiğini sözlerine ekliyor.

Faiz Oranları Ne Kadar Yükselecek

Türkiye İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram 2011 yılında konut finansmanı kredilerinde yüzde 30'luk bir büyüme hedeflediklerini belirtiyor. Oram, 'Faizler şu anda 0.80 - 0.82 bandında oturmuş vaziyette. Nisan ayının ortalarından itibaren de 0.90'lara çıkacağını düşünüyoruz. Seçimlerden sonra faizlerin daha artmasının beklendiği sene sonunda faizler 1'ler civarına gelecektir. 2005'ten beri konut finansman kredileri hızla büyümekte. Bu faiz bantlarında 3 ayda 90 bin kredi işlemi uygulandı. 0.84'lerde kredi talebi kesilmemişken biz kredi kullanımlarının artacağını düşünüyoruz. İstatistik modellerinde faiz oranları ile kredi kullanımları arasında yüzde 91'lik bir korelasyon var. Dolar kuru ile korelasyon yüzde 60 düzeylerinde seyrediyor. Sonuç olarak kredi kullanımlarında ancak faizler 1.2 - 1.3'lerin üzerinde iken talep düşer' diyerek önümüzdeki günlere dair öngörülerde bulunuyor.

Orta ve Düşük Gelir Grubunun Konut Sorununu çözen Kazanan Olacak

İstanbul'da 2.5 yıldır operasyonda olan DD Konut Finansman Genel Müdür Murat Aysan, şirketlerinin kurulduğu ilk zamanlarda müşteri profilinin yüzde 60'nın yatırım amaçlı - 4 veya 5, evini alıp proje başlamadan satanlar - hareket ettiğini, yüzde 25'nin ilk evini satın alanlar olduğunu bilgisini paylaşıyor. Geri kalan kesimin ise kredi transferi yaptıklarını ekleyerek son yıllardaki resimle kıyaslamaya gidiyor. Aysan, kredilerin ortalama 5 - 5,5 yıllık dilim için alınırken şimdilerde trend değişimi ile vadelerin 8 yıla uzadığını belirtiyor. Ortalama kredi tutarlarının çok artmadığını, 65 bin TL civarlarından 70 bin TL'lere ulastığını (İstanbul için ortalama değer 130 - 140 bin TL) söylüyor. Bu trend değişimlerinin temelini 2 nedene bağlayan Aysan, 'Pahalı konut satışlarında düşüş var ve kredi kullananlar arasında ilk evini alanların oranı yüzde 60'a dayandı. Kredi tutarlarının düşük seyretmesi, faiz oranlarındaki değişimlere rağmen olan alım gücünün fazla etkilenmemesi sonucunu doğuruyor.' diyor.

DD Konut Finansman Genel Müdürü'ne göre bugüne kadar en üst ve onun bir alt gelir grubuna hitap eden finans sektörü çok da iyi bilmediği yeni bir kredi müşteri grubuna hizmet vermeye hazırlanıyor. Yaklaşık 100 - 120 bin TL civarlarında kredi kullanan orta gelir grubu pazarda önem kazanmaya başlayacak. Daireleri ufalan, gençlerin rağbet gösterdiği yeni projelerle bundan böyle orta ve düşük gelir grubunun konut sorununu çözen, üreten ve finansmanını sağlayanlar önümüzdeki dönemde büyüyüp öne çıkacaklar.

Mortgage Sistemi Ne Zaman Uygulamaya Geçecek

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, 2007 yılında çıkartılan kanunla konut kredisi yerine mortgage uygulamasına geçileceğinin söylendiğini ancak ülkemizde ikincil piyasalar kullanılmadığından bunun mümkün olmadığını bildiriyor. Güven, 'Kanuni altyapı var ama bu sistemi kullandığımızda neler başımıza geleceğini bilmediğimizden ilerleyemiyoruz' diyor.