Yeni Şirketler

Ortadoğu ülkeleri Türkiye'de kiralık tarım arazisi bakıyor

Sezon Pirinç Başkanı Erdoğan, pirinç üretmek isteyen ülkelerin kiralamak için Türkiye'den arazi baktığını söyledi

Sezon Pirinç Başbakanı Mehmet Erdoğan, elinde finans kaynağı olup, tarıma sahip olmayan ülkelerin pirinç üretimi için farklı ülkelerde tarım arazileri kiraladıklarını Türkiye'nin de özellikle Ortadoğu ülkelerinin hedefinde olduğunu söyledi. Erdoğan, "Fransa'nın toplam tarım arazilerine eş 20 milyon hektarlık tarım arazisi devletlerden devletlere kiralanıyor. 'Ucuz üretemiyorsan satın al' politikası artık geçerli değil" dedi. Yeni kolonileşme olarak nitelenen kiralama akımının yetersiz doğal kaynağa sahip ülkelerce uygulandığını vurgulayan Erdoğan, Çin, Güney Kore ve Suudi Arabistan'ın hükümetler düzeyinde alım yaptıklarına dikkat çekti. Erdoğan, Ortadoğulu ülkelerin Türkiye'de kiralamak için arazi baktıklarını söyledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Erdoğan: Kriz bize yaradı, gıda yeni yatırımcıya doydu

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'de 2008 yılında tüketilen pirinç miktarının 50 bin tonu bulduğunu, bunun 360 bin tonunun yerli ürünlerden oluştuğunu ifade etti.

Erdoğan, krizde pahalı pirince olan ilginin azaldığını, ucuz ürüne doğru bir yönelme olduğunu kaydetti.

`Siyah pirinç üreteceğiz'
Piyasalarda yaşanan ekonomik krizin pirinç sektörü açısından değerlendirildiğine, diğer alanların aksine beklenmedik bir katkı görüldüğünü ileten Mehmet Erdoğan, bunun finanstan uzaklaşan yatırımcıların gıda sektörüne yatırım yapmaya başlamasıyla ortaya çıktığını söyledi.
Erdoğan, kendi şirketlerine bu dönemde başta Ortadoğu ve Arap ülkeleri olmak üzere farklı bölgelerden ortaklık teklifi olduğu bilgisini de verdi. Erdoğan, "Bu konuda aceleci olmayacağız" dedi.
Erdoğan, kendi dallarında butik ürün olarak kabul edilen özel aromalı, kepekli siyah pirinç üretimine başlayacaklarını, bu ürünün fiyatının normal pirincin 3 katını bulacağını iletti.
Milliyet