18 / 11 / 2024

Ortalama konut kredisi 69,4 bin TL'ye ulaştı!

Ortalama konut kredisi 69,4 bin TL'ye ulaştı!

TBB Risk Merkezinin yayımladığı mayıs ayı bültenine göre, ortalama konut kredisi 69,4 bin lira, ihtiyaç kredisi ise 8,6 bin lira oldu.




Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezince Türkiye’de banka ve banka dışı kredi kurumları tarafından doğrudan kullandırılan nakit kredilerin bu yılın mayıs ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak, 1 trilyon 869 milyar lira olduğu bildirildi.


Ortalama konut kredisi 69 bin lira


Bankalar ve banka dışı kredi kurumları tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 8,2 artarak 424 milyar lira oldu. Bireysel krediler içinde en yüksek artış yüzde 15,4 ile taşıt kredilerinde görülürken, en düşük artış yüzde 3,2 ile ihtiyaç kredilerinde gerçekleşti.


Mayıs ayı itibarıyla bireysel kredilerin yüzde 38’ini ihtiyaç kredileri, yüzde 37’sini konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 7’sini taşıt kredileri oluşturdu.


Bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 1,5 milyon artarak 26,3 milyon kişi olurken, ortalama bireysel kredi miktarı ise 16,1 bin lira düzeyinde gerçekleşti. Ortalama konut kredisi 69,4 bin lira, ihtiyaç kredisi ise 8,6 bin lira oldu. Kredi kartında ortalama borç 3,6 bin lira düzeyinde yer aldı.


Finansal sisteme yeni giren kişi sayısı, kredi kartı hariç diğer bireysel kredi türlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. Mayıs ayında 107 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi kullanırken, konut kredisinde bu sayı 30 bin kişiye geriledi.


AA





Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Mayıs 2016 itibarıyla 1.8 trilyon TL'ye yükselen kredilerin 59 milyar TL'si tasfiye edilecek (batık) kredilerden oluştu. 


Türkiye'de banka ve banka dışı kurumlarca kullandırılan kredi miktarı, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 1 trilyon 869 milyar TL'ye yükseldi. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, aynı dönemde söz konusu krediler içinde tasfiye edilecek (batık) kredilerin miktarı ise yüzde 35 yükselerek 59.3 milyar TL'ye yükseldi. Böylece tasfiye olunacak kredilerin toplam kredilere oranı 0.5 puan artarak yüzde 3.1'e çıktı. 


İnşaatta sıkıntı 


Tasfiye olunacak kredilerde en sıkıntılı sektörler inşaat ve toptan ve perakende ticaret sektörleri oldu. İki sektör yüzde 3.8 ile en yüksek tasfiye olacak alacak oranına sahip sektörler olarak öne çıktı. Öte yandan toplam krediler içinde kurumsal kredilerin nakit krediler içindeki payı yüzde 77 oldu. Sektörel bazda, kurumsal nakit krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör yüzde 26.7 ile imalat sanayi. Sektörel olarak en hızlı kredi büyümesi yüzde 38 ile enerji sektöründe gerçekleşti. Bireysel krediler yüzde 8.2 artarak 424 milyar TL oldu. Bireysel krediler içinde en yüksek artış yüzde 15.4 ile taşıt kredilerinde görüldü. Mayıs ayında 107 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi kullanırken, konut kredisinde bu sayı 30 bin kişiye geriledi. 




Cumhuriyet


Geri Dön