Ortofoto Projesi'nde vatandaşlar için yeni bir uygulama daha!
Bakan İdris Güllüce, “Bu çalışmalar, ülkemizdeki yatırım yer seçimlerinin daha hızlı ve sağlıklı yapılmasını sağlayarak, yatırım sürecinin kısalmasına katkıda bulunacak. Bakanlıktan vatandaşlar için yeni bir uygulama daha...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ortofoto Projesi kapsamına alınan 40 bin kilometre kare alanda, kentlerin yerleşim ve gelişme alanlarını kapsayacak şekilde, kıyı bölgelerinde, sosyal, kültürel, sanayi ve turizm alanlarında, il, ilçe ve beldelerde yüksek çözünürlüklü ortofoto üretimi yapıyor.
Ortofoto projesinin Türkiye’de bir ilk olma özelliğinin yanında, dünyada da sayılı projeler arasında yer aldığını özellikle belirten Bakan Güllüce, “Bu çalışmalar, ülkemizdeki yatırım yer seçimlerinin daha hızlı ve sağlıklı yapılmasını sağlayarak, yatırım sürecinin kısalmasına katkıda bulunacak. Bu proje ile; afet yönetiminin ihtiyaç duyduğu temel veriler hizmete sunulacak, Ülkenin bina envanteri elde edilecek, kentlerin mahalle mahalle afet sigortalanma oranları görülebilecek, afet sonrasında hak sahipleri, DASK tarafından hızlı bir şekilde belirlenecek, kıyılardaki kaçak yapılaşmalar takip edilebilecek, kentlerde binalarda kaçak katlar otomatik olarak belirlenebilecek” dedi.
OrtofotoProjesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatı ile oluşturulan coğrafi veriler ATLAS uygulaması ile paylaşılmaya başlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı coğrafi veri üretim çalışmalarını yakından takip etmek isteyen vatandaşlara açık olan sisteme internet üzerinden www.atlas.gov.tr adresinden erişilebiliyor.
Adres arama, parsel arama ve çizim yapma gibi uygulamaların da eklendiği ATLAS uygulaması kullanımı oldukça kolay olmakla birlikte kullanıcılarına zengin bir içerik sunmakta. Coğrafi veri üretimi yapan diğer kurum ve kuruluşların da verileri, izin verilmesi durumunda www.atlas.gov.tr adresinden yayınlanmakta.
Kurum ve kuruluşların, yazılım geliştiricilerinin, üniversite öğrencilerinin ve araştırmacıların da sistemi kolay kullanabilmesi amacı ile ATLASuygulamasının yanında ATLASAPIuygulama eklentisi hazırlandı. Eklentinin tüm dokümanlarına www.atlas.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.
Hem Bakanlık coğrafi verilerinin kolay kullanılması hem de coğrafi verilerin kolay üretilebilmesi için uygulamacılara sunulan bu imkanlar tamamen açık kaynak kodları ile, ulusal kaynaklar kullanılarak hazırlandı.
Konuyu değerlendiren Bakan İdris Güllüce “Ortofotoprojesi karar destek süreçlerinin etkinlik ve verimliliğinin arttırılması açısından Bakanlığımız adına çok önemli. Ama biz bu projeden sadece Bakanlığımızın değil, kurum ve kuruluşların, yazılım geliştiricilerinin, üniversite öğrencilerinin, araştırmacıların ve tüm vatandaşlarımızın yararlanması için ATLAS ve ATLASAPIuygulamasını başlattık.” dedi.