Genel

Osman Aydın, Antalya 100. Yıl Projesi'ne neden dava açtı?

100. Yıl Projesi'nin iptaliyle ilgili ilk davayı açanlardan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Aydın ilk kez konuştu: Hoca iki yol izleyebilirdi, üçüncüsünü seçti. Tazminat tehlikesi doğdu

Antalya'da son yılların en tartışmalı konularının başında gelen 100. Yıl Projesi ile ilgili söylenmedik söz kalmayacak. Süreci başlatan isim olan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın ilk kez açık açık konuştu. İlk projenin iptaline neden olan davada imzası bulunan Aydın, davanın ardından aldığı fesih kararıyla Antalya'yı tazminata mahkum eden Mustafa Akaydın'ın süreci iyi yönetemediğini söyledi. 


277 MİLYON TAZMİNAT 

Akaydın'ın, "En büyük projem 100'üncü Yıl Projesi'ni ortadan kaldırmaktır" ve "100 yıllık yanlıştan dönüldü" sözleriyle savunduğu iptalle ilgili davalar devam ederken, şirkete ödenen bedel 11 milyon ihale bedeli, faizi ve inkar tazminatıyla birlikte 27 milyon 85 bin liraya ulaştı. Talep edilen toplam tazminat bedeli ise 277 milyon seviyesinde. 


AYKIRI PLAN DEĞİŞİKLİĞİ 

Osman Aydın, tazminat ödemesinin yolunu açan sebebin, dönemin yönetiminin yasa ve yönetmeliklere aykırı yaptığı plan değişiklikleri olduğunu savundu. İptal kararları sonrası plansız kalan alanın, iptal gerekçeleri doğrultusunda Bölgesel Spor Tesisleri Alanı olarak belirlenmesi gerektiğini anlatan Osman Aydın, "Akaydın yönetimince yargı kararlarına aykırı olarak hangi belediye hizmetlerinde kullanılacağı bile belirtilmeden, Belediye Hizmet Alanına dönüştüren plan değişikliği yapılmıştır. Bu plan değişikliği de İmar Kanunu, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik, planlama ve şehircilik ilke ve esasları ile kamu yararı ve yargı kararlarına aykırıdır" dedi. 


ÜÇÜNCÜYÜ SEÇTİ 

Akaydın yönetiminin o dönem iki yol izlemesi imkanı olduğunu anlatan Aydın, "Sözleşmenin ifasının imkansız olduğunun mahkeme kararıyla tespiti ile sözleşmeyi feshedebilir veya üst ölçekli imar planlarını da sözleşmenin ifasını mümkün kılacak şekilde değiştirebilirdi. İdare bu iki yolu da tercih etmemiş, yargı kararından önce Meclis Kararını alarak sözleşmenin ifasını imkansız kılan taraf konumuna düşmüştür" diye konuştu. 


İŞ İŞTEN GEÇTİ 

50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında spor kompleksi alanı olarak belirlenmiş olan alanın küçültülerek bir kısmının Belediye Hizmet Alanına dönüştürüldüğünü hatırlatan Aydın, "Aynı bölge içerisinde Belediye Hizmet Alanı olarak ayrılan alan kadar eşdeğer bir alan, spor tesisleri alanı olarak belirlenmediğinden yasa ve yönetmeliklere aykırıdır. Akaydın alanın tekrar spor kompleksi alanı olarak belirleneceğini açıkladı ama iş işten geçti" dedi. 


CHP'Yİ İÇTEN KARIŞTIRDI

Akaydın döneminde iptal edilen 33 bin kişilik stat inşaatını kapsayan 100'üncü Yıl Projesi nedeniyle Sayıştay, temyiz yolu açık olmak üzere 2010 yılında 4 milyon 960 bin 643, 2011 yılında 558 bin 119 TL ve son olarak da 354 bin 965 TL kamu zararı tespit etti. Sayıştay, zararın imar değişikliğini onaylayan meclis üyelerinden müşterek tahsiline hükmederken, bu durum CHP'li meclis üyelerinin 'Hoca bizi kandırdı' isyanına neden oldu. 


KAMU ZARARI OLUŞTU

Akaydın döneminde Büyükşehir Belediyesinin aldığı kararın sözleşmenin esaslı unsurlarını ortadan kaldırarak, sözleşmenin ifasını imkansız hale getirdiği iddiasını doğurduğunu anlatan Aydın, "Bu nedenle açılan tazminat davasında davacıya ödenen tutarlar kamu zararını oluşturmaktadır" dedi. 


Sabah Akdeniz