Turizm

Osman Ayık: Turizmcilerin umudu İran ve İsrail pazarı!

Yılın başında erken satış anlamında Türkiye'ye dönük ciddi bir talebin geldiğini söyleyen, TÜROFED Başkanı Ayık, "Türkiye'de seçimin yarattığı etkiyle şubat ortasından itibaren erken rezervasyonlarda biraz yavaşlama oldu" dedi.


Yılın başında erken satış anlamında Türkiye'ye dönük ciddi bir talebin geldiğini söyleyen, TÜROFED Başkanı Ayık, "Türkiye'de seçimin yarattığı etkiyle şubat ortasından itibaren erken rezervasyonlarda biraz yavaşlama oldu" dedi. 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Ukrayna pazarında bu yıl biraz kayıp yaşanabileceğini, ancak bu kaybın yeniden dinamikleşen İran ve İsrail pazarı ile telafi edilebileceğini bildirdi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Ayık, senenin başında erken satış anlamında Türkiye'ye dönük ciddi bir talebin geldiğini, fakat dünyada yaşanan bir takım yerel, konjonktürel sıkıntılar ve Türkiye'de seçimin yarattığı etkiyle şubat ortasından itibaren erken rezervasyonlarda biraz yavaşlama olduğunu söyledi. 


Sektör açısından çok iyi bir 2013 yaşandığını, bu trendin 2014 yılında da devam etmesini arzu ettiklerini kaydeden Ayık, ana bloku oluşturan pazarlarda büyük bir sıkıntı görünmediğini, Avrupa pazarının iyi gittiğini belirtti. 

Ukrayna'da yaşanan olayların, Türk turizm sektörü açısından bakıldığında talihsizlik gibi göründüğünü ifade eden Ayık, Ukrayna'nın turizm için önemli pazarlardan biri olduğunu dile getirdi. Ukrayna'da yaşanan olayların rakamlara ister istemez yansıdığını vurgulayan Ayık, şöyle konuştu: "Ukrayna'daki seçimler sorunsuz şekilde tamamlanırsa bu pazarda çok büyük bir kayıp yaşayacağımızı sanmıyorum. Ukrayna'da bir miktar kayıp yaşasak da yeniden dinamikleşmeye başlayan İran ve İsrail pazarı var. Ukrayna'da oluşabilecek bir gerilemeyi bu iki pazarda kapatmamız mümkün olacak diye düşünüyorum." Son birkaç yıldır yerli turist açısından sıkıntılar bulunduğunu, erken rezervasyon kampanyalarıyla iç pazar hareketini artırmaya çalıştıklarını anlatan Ayık, Avrupa ülkelerinde turizm sektöründe iç pazarın payının yüzde 25'ler civarında, Türkiye'de ise hala yüzde 10-15 aralığında olduğunu kaydetti. 

Ayık, son yıllarda Ramazan ayının yaz ortasına gelmesiyle iç turizmde sıkıntılar yaşandığını, bu yıl ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ise sektörü çok etkileyeceğini düşünmediğini dile getirdi. Ayık, "Seçimler bir günlük bir şey olduğu için çok büyük etkisinin olacağını sanmıyorum. Geçen sene yaşadığımız gibi bu yıl da temmuzun son haftasından eylül ortasına kadar yoğun bir iç pazar trafiği olur diye düşünüyorum" dedi. 

Tam bir rakam söylemek mümkün olmasa da nevruz nedeniyle İran başta olmak üzere bölge ülkelerden gelen turist sayısının geçen yıllara göre çok iyi olduğuna işaret eden Osman Ayık, 20 Nisan'dan sonra başlayacak Paskalya tatilinde de Avrupa'dan ciddi bir turist beklentileri olduğunu aktardı.AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman da bu yıl Ukrayna'dan gelecek misafir sayısında artış beklememenin akıllıca olacağını ifade etti.Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen ise Antalya'da 2011 yılında 100 ulusal, 56 uluslararası, 2012 yılında 96 ulusal, 69 uluslararası, 2013 yılında da 81 ulusal, 54 uluslararası kongrenin yapıldığını söyledi.Ulusal kongrelerin giderek azaldığına dikkati çeken Şen, kongre turizmi açısından Antalya'nın tanıtılması ve fuarlara yönelinmesi gerektiğini bildirdi


Hürses