Osman Cem Çankaya: Konut üretimi doğal ihtiyaç!
YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, konut üretimini ve sektördeki gelişmeleri anlattı. Çankaya, konut üretiminin “doğal ihtiyaç” olduğunu ifade etti.
Son aylarda döviz ve altın gibi yatırım araçlarındaki anlık artışlar sebebiyle gayrimenkulden uzak duran yatırımcılara, konut maliyetlerindeki artış ve “doğal konut ihtiyacı”’nı dikkate alarak yatırımlarının seyrini gayrimenkule yönlendirmeleri önerildi.
20 yıldan beri inşaat sektöründe faaliyet gösteren YP İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, dövizde son bir yıllık getirinin yüzde 35’lerde olmasına karşın gayrimenkulde bu oranın yüzde 11’lerde kaldığını hatırlattı.
Çankaya, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında gayrimenkuldeki getirinin dövizden yüksek olduğunu belirtti. Osman Cem Çankaya, Türkiye’nin büyüme hızı, genç nüfustaki artış, artan aile sayısı ve kentsel dönüşüm gibi nedenlerin rolü bulunduğunu ifade etti.
Yıllık 1 milyonu aşan konut üretiminin en az 700 bininin nüfus artışı ve evliliklerden kaynaklanan “doğal ihtiyaç” olduğunu söyleyen Çankaya, “Yani her yıl en az bu kadar konut üretmemiz gerekiyor ki zorunlu ihtiyacımız karşılansın. Evet konforun, gelir düzeyinin artması ile bu rakam son yıllarda biraz yükseldi ama biz bunu olağan karşılıyoruz. Türk insanı ekonomik verilerdeki tüm olumsuzluklara karşın halen nitelikli, yaşam standardını yükseltecek, düzey atlatacak konut arayışını sürdürüyor. Bunu Ankara’da yaptığımız son projelerimizde, özellikle de Koordinat Çayyolu’na gelen talepten açıkça görüyoruz. Yani doğru lokasyonda, hedef kitleye uygun planlanan konut, yatırımcısına her zaman kazandırıyor. Ancak bizim asıl öngörümüz konutun önümüzdeki süreçte yatırımcısına daha da kazandıracağı. Bir süreden beri sabit kalan fiyatlar, girdisinin önemli bölümü dövize bağlı olan sektörde fiyat artışını kaçınılmaz kılacak. Bunu da hemen önümüzdeki aylarda göreceğiz. Onun için yatırımcılara şu an en iyi yatırımın konut olduğunu söylemek istiyorum, yani bence şimdi nakitten çıkma zamanı. Tabi bunun için hükümetin konut faizine yönelik hamleleri de bir an önce atması gerekiyor.” diye konuştu.
İnşaat sektörüne ilişkin son düzenlemeleri de dikkatle izlediklerini vurgulayan Çankaya, 35 yıl sonra getirilen imar affının ardından, belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasındaki uyumun artırılması ve Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulacak yerel yönetimler kurulunda yer alacak kişilerin sektöre hakim olmalarının inşaat sektörünün geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.