04 / 05 / 2024

Osmanbey, Merter ve Laleli'de emlak fiyatları uçtu!

Osmanbey, Merter ve Laleli'de emlak fiyatları uçtu!

Osmanbey, Merter ve Laleli'de yeniden mağaza açma yarışı başladı. Rusya ve çevre ülkelere açılmak isteyen Anadolu şirketlerinin de talep göstermesiyle bu bölgelerde yer bulmak zorlaştı...



OSMANBEY, Merter, Laleli... Türkiye tekstil-konfeksiyon ve hazır giyim piyasasının bu önemli merkezleri, son birkaç yıldır adeta ikinci "lale devri"ni yaşıyor. Osmanbey'in 1970'lerde, Merter'in 1980'lerde, Laleli'nin de 1990'larda başlayan macerası şimdilerde yepyeni bir boyut kazanmış durumda...

Önce isterseniz bu merkezlerin geçmişiyle ilgili kısa hatırlatmalar yapalım. Osmanbey piyasası, 1970'li yıllarda Sultanhamam'daki kumaş ve hazır giyimcilerin bir kısmının modaya dönük üretim yapmayı tercih edip Nişantaşı ve civarına taşınmalarıyla oluşmuştu. Bugün bu bölgede yaklaşık 4 bin firma faaliyet gösteriyor.

Merter'in kaderi, 1980'lerin ortalarında Türkiye'nin ihracata yönelmesiyle değişmişti. Yabancı perakendecilere fason üretim yapmaya başlayan şirketlerin yatırım yaptığı Merter, bu özelliğini yıllarca korudu. Buradaki şirketlerin büyüyüp tesislerini başka yörelere taşımalarıyla Merter'in üretici niteliği önemli ölçüde kayboldu. Ancak Merter hala önemli bir merkez ve 7 bin 600 civarında tekstil-konfeksiyon ve hazır giyim firmasına ev sahipliği yapıyor.

Laleli'nin tekstil-konfeksiyon ve hazır giyimle anılması ise oteller bölgesi olması sayesinde gerçekleşti. 1980'lerin başında bavul ticaretinin başlamasıyla Osmanbey'den alışveriş yapanların konaklamak için Laleli'yi tercih ettiklerini gören bazı firmalar, Osmanbey'in yanı sıra bu semtte de mağaza açmaya başladı. O dönemde bavul ticaretinin hızla artması, Laleli'deki firma sayısını da patlattı. Semtte şu anda yaklaşık 5 bin firma, hem doğrudan hem de bavul ticareti yoluyla başta Rusya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine ihracat yapıyor.

OSMANBEY'E ANADOLU İLGİSİ

Tekstil-konfeksiyon piyasasının nabzının attığı bu bölgeler, şu sıralar önemini daha da artırmış durumda. Özellikle ihracat bağlantısı kurmak isteyen Anadolu şirketleri, Osmanbey ve Merter'de mağaza ve showroom açıyor.
Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulvi Orhan, 2010 yılında sadece  Ankara  merkezli 50'nin üzerinde firmanın bölgede mağaza açtığını belirtiyor. Bu firmalar arasında Karton Triko, Ekol Triko, Selen Giyim ve Tuğba Giyim ilk göze çarpan Orhan'a göre, Anadolu'daki şirketlerin Osmanbey'de mağaza ve showroom açmaya başlamalarının en önemli nedeni, bölgenin moda üretiminin merkezi olması. Aynı zamanda TOBB Hazır Giyim Meclis Başkanvekili ve İSO Hazır Giyim Komitesi Başkanı olan Orhan, Osmanbey'in moda merkezi niteliğini daha da geliştirmek için birçok proje başlattıklarını söylüyor:

"Osmanbey logosu oluşturuyoruz. Bu logoyu tüm üyelerimiz kullanabilecek. Böylece Osmanbey'in hem iç hem de dış piyasalarda bilinirliği artacak. Şişli Belediyesi, Rumeli Caddesi ile Valikonağı Caddesi arasında kalan bölgede yaklaşık 8 milyon dolarlık yatırımla bir prestij alanı oluşturacak. Burada sadece yerli firmaların yer alacağı mağazalar açılacak. Bavul ticaretinin artmasının da etkisiyle Osmanbey'deki firmalar iç piyasayı ihmal etmişti. Bundan sonra iç piyasaya da ağırlık vereceğiz. Rusya ve diğer BDT ülkelerinde, Ortadoğu'da, Afrika'da zincir mağazaları olan birçok üyemiz var. Bavul ticareti de devam ediyor. Türk dizilerinin yayınlandığı ülkelerde de hazır giyim ürünlerimize ilgi çok fazla. 2010 yılında bavul ticareti dahil bölgeden yaklaşık 8 milyar dolarlık ihracat yapıldı. İhrcat yapılan ülkeler arasında Brezilya ve Kanada bile var."

SHOWROOM MERKEZİ OLACAK

Osmanbey'deki gelişmelerin bir benzeri Merter'de de yaşanıyor. Hazır giyim ve konfeksiyonun üretim merkezi olma özelliğini bir miktar kaybeden bölge, son dönemlerde toptan satış merkezi konumuna gelmiş durumda. Nitekim bunu fark eden birçok firma Merter'de showroom açıyor.

Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Tan; Orka Group, Koton, Karton Triko ve Sementa Giyim'in de aralarında bulunduğu çok sayıda hazır giyimcinin showroom açmak için bölgede bina aradığını söylüyor:
"Bu shovvroom ve mağazaların belli bir metrekarenin üzerinde olması için belediyeyle temas halindeyiz. Bölgede han tarzı mağazacılık istemiyoruz. Amacımız Merter'i bir Nişantaşı yapmak. Diğer yandan, daha önce üretim tesislerini taşıyan hazır giyimcilerin çoğunun merkezi halen Merter'de. Bu firmaları da semtimizde tutmak istiyoruz."

PERAKENDE ZİNCİRLERİ LALELİ'DE

Laleli'ye ise daha çok ulusal çapta marka sahibi firmaların ilgisi var. Son olarak Kiğılı, Ramsey, Koton ve Kemal Tanca hem toptan hem de perakende hizmeti verdikleri mağazalar açtı. US Polo'nun Türkiye distribütörü Aydınlı Group da Laleli'ye girdi. Collezione, LC Waikiki ve Penti Çorap'm ise bölgede dükkan aradığı belirtiliyor.

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Altun, özellikle Rusya ve Ukrayna pazarına girmek isteyen hazır giyim, aksesuar ve kuyum firmalarının bölgede mağaza açmak istediğini, ancak yer konusunda sıkıntı yaşandığını söylüyor.

Birçok otelin bulunduğu Laleli'de bu alanda da yatırımlar sürüyor. Gedikpaşa İlköğretim Okulu'nun yerinde inşa edilen Hilton Oteli önümüzdeki şubat ayında açılacak. Bazı yerli otel zincirlerinin de bölgeyle ilgilendiği belirtiliyor.

Laleli'den 2010 yılında yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Orhan Altun, bölgenin artık bavul ticaretiyle anılmasını istemediklerini, bu nedenle tüm dış satımın ihracat statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor:
Laleli artık kaliteli turist çeken bir bölge haline geldi. Türkiye'nin dışa açılan kapılarından biri. 24 saat yaşayan bir bölge. Firmalarımız markalarını geliştirdikçe perakendeciliğe giriyorlar. Laleli'nin özel bir statüsü olmalı."

Gayrimenkul fiyatları uçtu

Rusya ve çevre ülkelerde .^büyümek isteyen firmaların akın etmesiyle 3 bölgede de gayrimenkul fiyatları uçmuş durumda. Merter'de "set üstü" olarak adlandırılan Ahmet Kutsi Tecer Caddesi'nde satılık işyerlerinin metrekaresi 10 bin doları buluyor. Ancak bölgede çok fazla boş bina bulunmadığını belirtelim. Osmanbey'de mağaza kiraları el yakıyor.

Örneğin, 100 metrekarelik bir dükkanın aylık kirası 30 bin euro'yu buluyor. Laleli'nin en gözde mekanları ise Azimkar Sokak, Mesihpaşa ve Koksa Caddeleri. Buralarda 100 metrekarelik bir dükkanın aylık kirası yaklaşık 40 bin dolar. Bu bölgenin en büyük sorunlarından biri de uygun boş dükkanın olmaması.

Merter'e 7 yeni otel yapılacak

Merter'de gerek yurtdışı gerekse Anadolu'dan gelen müşterilerin konaklama ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla düğmeye basılmış durumda. MESİAD Başkanı Ercan Tan, bu yıl tümü 4 yıldızlı 7 otelin hizmete gireceğini söylüyor. Tan, Efes Pilsen fabrikası civarında bulunan ve "set altı" diye tabir edilen bölgenin Güngören Belediyesi tarafından otel bölgesi olarak tahsis edildiğini, buradaki belediyeye ait arsaların bu ay içinde ihaleyle otel işletmecilerine devredileceğini belirtiyor. Tan'ın verdiği bilgilere göre, bölgede otel yapmak için birçok firma harekete geçmiş durumda. Bunlar arasında Cevahir Holding, Rixos ve Anemon otelleri de var. Tan, Şahinler Holding'in de bu bölgedeki binasını otel yapmak istediğini söylüyor. Bu arada, Vakko'nun Merter'deki arazisini satın alan Eroğlu Holding'in, burada içinde otel ve alışveriş merkezinin de bulund'iğu bir kompleks yapacağını belirtelim. Merter'de halen 3 otel var: Güneş Otel, The Green Park ve Zoe Otel...
Para/Özbey MEN


Geri Dön