27 / 04 / 2024

Osmangazi Köprüsü'nü inşa eden firmaya verilen garantiye ilişkin sorunlar mecliste!

Osmangazi Köprüsü'nü inşa eden firmaya verilen garantiye ilişkin sorunlar mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Osmangazi Köprüsü'nü inşa eden firmaya verilen devlet garantisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu sorularını, Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan sordu..



Osmangazi Köprüsü nü inşa eden firmaya verilen garantiye ilişkin sorunlar mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Osmangazi Köprüsü'nü inşa eden firmaya verilen devlet garantisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanrıkulu sorularını, Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan sordu.


Tanrıkulu önergesinde "Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, geçiş ücreti günlerdir tartışılan Osmangazi Köprüsü ile ilgili "Geçseniz de geçmeseniz de para ödeyeceksiniz" dedi. Ücret ne kadar? Bugün uygulanan 25 dolarlık (88.75 TL) geçiş ücreti ile 40 dolar arasındaki 15 dolarlık devlet firmaya ödeyecek. Günlük geçen araç sayısı 40 binden az olursa da eksik geçen araç başına devlet firmaya 40 dolar verecek. Osman Gazi Köprüsü'nü de içine alan Gebze-izmir otoyoluna ait sözleşme hükümlerine göre; sadece geçmeyen araçların değil, geçen araçlara ait ücret farkı da kamusal yükümlülük olarak kabul edilmiş. Sözleşmede garantilerin esas olduğu 35 dolarluk ücret ise 2008 yılına ait." dedi.


Tanrıkulu'nun soruları


1. Osmangazi Köprüsü'nde 25 dolarlık (88,75 TL) geçiş ücreti ile 40 dolar arasındaki 15 dolarlık farkın devletin firmaya ödenmesinin gerekçesi nedir?


2. Osmangazi Köprüsü'nde günlük geçen araç sayısı 40 binden az olursa eksik geçen araç başına devlet firmaya 40 dolar vermesinin gerekçesi nedir?


3. Osmangazi Köprüsü'nün vatandaşa maliyeti ne kadar olacaktır?


4. Osmangazi Köprüsü'nü yapan firmaya tanınan ayrıcalıklar, verilen garantiler şaibe, yolsuzluk, usulsüzlük emaresi değil midir?


5. Osmangazi Köprüsü ile ilgili "Geçseniz de geçmeseniz de para ödeyeceksiniz" yaklaşımı hükümetin vatandaşı müşteri gibi gördüğünün, kamu çıkarını korumadığının göstergesi değil midir?


6. Osmangazi Köprüsü ihalesinde kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılıp kullanılmadığına ilişkin soruşturma başlatacak mısınız?


7. Osmangazi Köprüsünü yapan firmaya sözleşmede verilen garantiler ihale dökümanlarında belirtilmiş midir? İhale dökümanında belirtilmemişse nedeni nedir?



Geri Dön