İmar

Osmaniye’nin afet sonrası imar planı hazır

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentin yeniden imarı için yapılan projede sona gelindiğini kaydeden Başkan Kara; "Şehrimizi sağlam adımlarla geleceğe taşıyacak imar planımızı yaptık. Bu çalışmayı en kısa zamanda gerçekleştirerek Osmaniye’yi güzel bir hale kavuşturacağız” dedi.

İnşaat sektörü temsilcileri, mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri ve STK temsilcileri yapılan toplantıya katıldılar. Kentsel Tasarımcı Doç. Dr. Mete Başar Baypinar, BM – HABİTAT Kıdemli Uzmanı, Deprem Mühendisliği Uzmanı Dr. Mehmet Emin Akdoğan, A Karne Gurubu Yetkilisi Yüksek Şehir Plancısı Uluay Koçak Güvener ve Yapay Zekâ ile Sürdürülebilir Akıllı Teknolojiler Uzmanı Enes Koçak birer sunum yaparak, afet sonrası planlama çalışmalarını kaydettiler. Açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Kadir Kara, 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve asrın felaketi olarak gördüğümüz depremin Osmaniye’de de çok ciddi yıkımlara ve can kayıplarına yol açtığını söyledi.

Başkan Kadir Kara, depremler sebebiyle çok büyük bir şok ve panik yaşandığını ve bunun neticesinde bütün Türkiye özellikle deprem bölgesinin 'bundan sonrası ne olacak?' sorusunu sorduğunu kaydedti Başkan Kara, "Kendi imkanlarımızla yetebildiğimiz kadarıyla, devletimizin hükümetimizin bize, Osmaniye’ye intikal ettirmiş olduğu yardımlarla ve belediye imkanlarıyla Osmaniyeli hemşerilerimize biz elimizden geldiğince fırsatlalar ve imkanlar ölçüsünde yardımcı olmaya çalıştık. Onları bir an önce normal hayata döndürme noktasında devletimiz ve yerel yönetim olarak da belediyemiz hep birlikte gayret gösterdi. Öte yandan şehir yıkılıyor, şehrin bir bölümü yıkıldı, Osmaniye'mizde yıkılan, yıkım sayısı çok ciddi bir rakam, küçümsenecek bir rakam değil. Osmaniye'nin en baştan bir imar ve inşaya ihtiyacı var dedik. Biz değerli arkadaşlarımızla beraber, tartıştık, oturduk, değerlendirme yaptık, bakanlıkla ile görüştük. İlgili yerler ile görüşme yaptık. HABİTAT, hem finans açısından hem de ihtiyaçların aşılması, insanlara sunulabilmesi konusunda görev yapan bir kurul. Geçmişte, depremden yaklaşık bir iki ay önce bir anlaşma imzalamıştık bu anlaşma imzalamamızın çok büyük artısını gördük. Neden gördük, yapılan bu çalışmayı biz Birleşmiş Milletler HABİTAT’la beraber yaptık ve HABİTAT ile birlikte bu süreci yönettik" diye konuştu.

PLAN YAPAN İLK BELEDİYE OSMANİYE

Türkiye'de meydana gelen böyle büyük bir afet sonrasında planlama yapan ilk belediyenin Osmaniye Belediyesi olduğunu söyleyen Kara, “Başka hiçbir deprem bölgesinde bu haritayı yapan belediye yok. Bu durumu net olarak kaydediyorum. Türkiye'de afet sonrası ilk defa planlama çalışmasını yapan Belediye Osmaniye Belediyesidir. O yüzden de ben bu çalışmayı yapan değerli hocalarıma teşekkür ediyorum.

Sarıyer Ayazağa 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı!

Karaburun'daki imar planına mahkemeden veto kararı!