29 / 04 / 2024

Karaburun'daki imar planına mahkemeden veto kararı!

Karaburun'daki imar planına mahkemeden veto kararı!

İzmir Karaburun'daki, 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı kararı mahkemeye takıldı. Mahkeme planının yürütmesini durdurma kararı aldı. İşte detaylar...



Turizmin gözbebeği  İzmir  Karaburun’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce düzenlenen 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı yapılan itirazlarla ilgili mahkeme kararını verdi. Mahkeme planının yürütmesini durdurma kararı aldı.

Askıya çıkan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’na göre söz konusu alandaki, ticaret, turizm, çalışma alanları, konut, yeşil alanlar ve sosyal altyapı alanları belirlenmişti. Bölgede yaşayan bazı vatandaşlar bu plana itiraz ederek süreci mahkemeye taşıdı. Tarafların savunmalarını alan İdare Mahkemesi'nin müdürlük tarafından gerçekleştirilen planı durdurma kararı aldığı ortaya çıktı. 

Egede Sonsöz'ün haberine göre, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün ise idare mahkemesinin verdiği karara itiraz edeceği belirtti. Karaburun’un Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesinden sonra ilçenin yeniden planlanması amacıyla yetkilendirilen Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, süreci 2022 yılında tamamlamıştı.

Karaburun daki imar planına mahkemeden veto kararı!

İMAR PLANINDA NELER VARDI?

-Gerek kırsal ve gerekse kentsel yerleşmelerde düzenlemesi yapılmış mevcut konut alanlarının büyüklüğü yaklaşık 284 hektar olup, toplam alan içinde yüzde 0,64’lük yer tutmaktadır. Planda düzenlenmiş kırsal-kentsel konut gelişme alanlarının toplam büyüklüğü ise 325,5 hektar olup, toplam içinde yüzde 0,73’lük orana sahiptir.

-Planlama alanı içinde yer alan ticaret-turizm-konut karma kullanımlı alanlar dışındaki çalışma alanlarının toplam büyüklüğü yaklaşık 34 hektar olup, toplam alan içinde yüzde 0,08’lik yer tutmaktadır.

-Geniş kırsal alanları da kapsayan 1/25.000 ölçekli nazım imar planı içinde en geniş yer alan arazi kullanım kararları, mera alanları, orman alanları, doğal karakteri korunacak alanlar, zeytinlik ve tarım alanları alanlardır. Toplam büyüklüğü 42.036 hektara ulaşan bu alanlar, toplam alan içinde yaklaşık yüzde 95’lik yer tutmaktadır. Bu oran içinde orman alanları yüzde 55,92’lik oranla ilk sırada bulunurken, doğal karakteri korunacak alanlar yüzde 23,64’lük oranda, tarım alanları yüzde 6,54’lük oranda, zeytinlik alanlar yüzde 6,12’lük oranda, mera alanları yüzde 2,52’lik oranda yer alıyor.

-Alt ölçekli planlama çalışmaları tamamlanmış, büyük bölümü işletme safhasında olan enerji üretim alanları planlama alanı genelinde 181 hektar alan kaplamaktadır. Bu alanın 25 hektarı güneş enerji santrali, 156 hektarı rüzgâr enerji santrali olarak faaliyet göstermektedir.

-Planda sadece sembol olarak gösterilmiş olan tesislerin dışında, alansal olarak tanımlanmış sosyal altyapıların büyüklüğü yaklaşık 47 hektardır.

-Planlama alanı çerçevesinde rekreasyon alanı olarak düzenlenmiş en geniş kapsamlı alan, Narcissos Pınarı mevkiinde, Eski Mordoğan’ın kuzeyinde, Dilek Pınarı Koruma Alanına bitişik konumda yer alan alandır. Bu alanla beraber 1/25.000 ölçeğin gerektirdiği hassasiyette gösterilebilen yeşil ve park alanların toplam yüzölçümü yaklaşık 211 hektardır. Planda toplam büyüklüğü 365 hektara ulaşan yeşil ve açık alanlar içinde, yer alan diğer açık ve yeşil alan kullanımları ise ağaçlandırılacak alan kararları ve mezarlık alanı kararlarıdır.

Yatırımcıyı yönlendiren hesaplara tedbir geliyor

Eylül'de 280 bin 58 gayrimenkul satıldı! 4.8 milyar TL tapu harcı geliri elde edildi!

Bu kişiler için erken emeklilik fırsatı: 2000 sonrası sigortalılar yaşsız, EYT'siz erken emekli olacak! 


Geri Dön