28 / 04 / 2024

Yatırımcıyı yönlendiren hesaplara tedbir geliyor

Yatırımcıyı yönlendiren hesaplara tedbir geliyor

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, hisse senedi yatırımcılarına yönelik sosyal medya üzerinden yapılan yönlendirmeleri takip ettiklerini belirterek alım tavsiyesi veren ve eğitim adı altında hisse öneren hesaplara son aşamada uygulanabilecek tedbirin kapatma olduğunu söyledi.



Ekonomim.com'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül,yaptıkları incelemeler doğrultusunda sosyal medyada hem hisselere alım hem de eğitim adı altında önerilerde bulunarak yönlendirme yapıldığına şahit olduklarını kaydederek “İyi niyetli bu işi yapan da var, kötü niyetli kullanan da var. Hisse pazarlayan hesapların farkındayız, takip ediyoruz ve haklarında idari para cezası uyguluyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz. Son olarak ise yapacağımız uygulama sosyal medya hesabının kapatılmasıdır” dedi.

6-7 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK HALKA ARZLAR VAR

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Gönül, son zamanda fazlalaşan halka arzlar, yatırımcı davranışları ve SPK’nın düzenlemeleri ile ilgili bir grup gazeteci ile görüştü. Halka arzın, firmaların sermaye piyasasından fon temini için rutin bir başvuru olduğunu belirten Gönül süreci şöyle devam etti: “Detaylı inceleme yaparız, izahnamesine onay veririz ya da reddederiz. Onaylanan izahnameler açıklandığı için reddettiklerimizi bilmiyorsunuz. Daha ilk süreçte bile başvurusunu almadan reddettiğimiz firmalar bulunmaktadır. İstenilen şartları sağlayan şirketler tabi ki borsaya gelecektir. Potansiyeli bulunan 80 civarında firma halka arz için bekliyor. Bunların içinde 6-7 milyar liralık halka arz büyüklüğüne ulaşabilecek şirketler de var. Halka arz edilecek şirketlerden geleceğe dair umut verici bir hikâyesinin olması bekleriz.”

AL TAVSİYESİ VERİP EŞ ZAMANLI SATIYORLAR

Gruplaşarak sosyal medyada yatırımcıları yönlendirenlerin, grup içerisinde hisselere oluşturdukları talep ve sahip oldukları hisseleri satarak menfaat temin ettiklerini de gördüklerini belirten Başkan Gönül, “Gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirenlerin ‘al’ yönünde verdiği tavsiye ile eş zamanlı olarak kendilerinin veya ilişkili olduğu kişilerin, sahip olduğu hisseleri tavan fiyattan satarak menfaat elde ettiği, böylelikle yatırımcıları zarara uğrattığını da gördük. Bu sebepten dolayı sosyal medyada bu ve benzeri paylaşım yapanlara güvenmeyin, itibar etmeyin." diye konuştu.

Yatırımcıyı yönlendiren hesaplara tedbir geliyor

TAVAN GARANTİSİNİ KİMSE VEREMEZ

SPK'nın piyasa ücretlendirmelerine karışmayacağının üzerini çizen Gönül, borsaya ilk halka arz tava gider umuduyla borsaya gelen yatırımcılar olduğunu kaydetti. Ayrıca Gönül, SPK’nın ne de başka birisinin böyle bir garanti veremeyeceğine dikkat çekerek “Fiyatlar arz/talep dengesiyle oluşur. İlk halka arzlara yoğun talep gelmesi nedeniyle fiyatlar çok yüksek düzeyde oluşabilir. Fakat bu yoğun talep bir noktada kesildiğinde fiyatlarda dengelenme olacağının da unutulmaması gerekir” dedi.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI PROJESİNE ÇALIŞIYORUZ

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sermaye piyasasında yeni konu olarak gayrimenkul sertifikası projelerini çalışacaklarını kaydederek “Geçmiş yıllarda uygulanmıştı fakat istenilen seviyede teveccüh görmemişti. Şimdi hem belediyeler hem kamu kurumlarımız hem de özel sektörle beraber daha güçlü bir şekilde bu projeye destek vereceğiz."diye konuştu.

SPK, başvuruları elektronik ortama taşıdı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön