10 / 05 / 2024

SPK, başvuruları elektronik ortama taşıdı

SPK, başvuruları elektronik ortama taşıdı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'dan yapılan açıklamaya göre, Sermaye Kurulu teknolojiyi faaliyetlerinde daha yoğun kullanma hedefini arttırmak için yeni bir projeyi hayata geçirdi.



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), çalışmaları biten “Elektronik Başvuru Sistemi (e-Başvuru)” projesinin birinci kısmını kullanıma hazır hale getirdi. İşte haberin ayrıntıları...

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) böylelikle çalışmaları bitmiş “Elektronik Başvuru Sistemi (e-Başvuru)” projesinin ilk etabını kullanıma açtı. Sermaye piyasası kurum, kuruluş ve kuruluşların ortaklıklarının Kurul'a yapacakları başvuruları elektronik ortamda alınmasını hedefleyen e-Başvuru projesi ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'ya yapılacak başvuru süreçlerini de elektronik ortama taşıyarak, başvuruların daha kısa sürede sonuçlandırılması istiyor.

SPK, başvuruları elektronik ortama taşıdı

İlk etabı devreye alınan e-Başvuru uygulamasına, Portföy Yönetim Şirketleri ve Yatırım Ortaklıkları, Kurul'a e-Başvuru uygulaması üzerinden başvuru yapabilecekler. 2024 senesinin ilk ayından itibaren de SPK'ya tabi kurum, kuruluş ve ortaklıklarının halihazırda 250’nin üzerinde başvurusu elektronik ortamda yapılmaya başlanacak. Yapılan başvuruların Kurul'a elektronik olarak girilmesi için başvuru sahibi şirket/kurum yetkililerinin e-Devlet üzerinden kimlik doğrulama yaparak SPK'nın e-Başvuru hizmetine giriş yapmaları gerekiyor.

Firma yetkilisi kontrolü ise Ticaret Bakanlığı MERSİS uygulaması entegrasyonu ile yapılabilecek. Hizmeti kullanmaya yetkili olan firma yetkilisi yapmak istediği başvuru sistemini seçerek, yaptığı başvuruya ait yollaması gereken belge ve bilgileri elektronik ortamda sisteme girecek ve elektronik imza ile imzalayarak başvurusunu yapabilecek. Sonrasında başvuru belgeleri kontrol için Kurul'un ilgili dairesine iletilecek ve ardından yetkili uzmanlara elektronik ortamda yönlendirilecek. Yetkili uzman incelemesinden sonra eksik belge, ek belge ve başvuruya ilişkin gereken diğer belgeler yine uzmanınca elektronik ortamda talep edilecek. Böylece başvurunun her aşaması elektronik ortamda takip edilebilecek. e-Başvuru projesi ile Kurul'a yapılan başvuruların sonuçlanma süresi kısalacak, kırtasiye azalacak. Proje öncesinde eksik bilgi/belge nedeniyle ortaya çıkan bekleme süreleri e-Başvuru sayesinde anlık olarak takip edilerek sistem üzerinden taraflara bildirilecek.

SERMAYE PİYASASI KURULU NE İŞE YARAR?

Sermaye Piyasası Kurulu piyasaların, şirket ve kurumlarının işleyişleri hakkında kurallarını belirleyerek, piyasadan fon kullanan şirketlerin, kurumların gerekli kurallara uygun olarak en verimli şekilde yararlanmalarını sağlamak ve Sermaye piyasasına yatırım yapan tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarını korumak, piyasaların adil ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaktır.

SPK'dan şok karar: 2 hissede 6 kişiye işlem yasağı!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön