28 / 04 / 2024

Mahkemeden Kanal İstanbul'un imar planına iptal kararı! Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika açıklaması! 

Mahkemeden Kanal İstanbul'un imar planına iptal kararı! Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika açıklaması! 

Mahkemeden Kanal İstanbul'un imar planına iptal kararı! Ekrem İmamoğlu'ndan son dakika açıklaması! İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul 11. İdare Mahkemesi'nin Kanal İstanbul'un imar planlarına ilişkin iptal kararı verdiğini duyurdu. İşte ayrıntılar... 2011 yılından beri gündemde yer



2011 yılından beri gündemde yer alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'çılgın proje' şeklinde açıklanan Kanal İstanbul projesi ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Halk TV'de yer alan habere göre; İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından, Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı imar planı iptal edildi. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve  İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’nin imar planına ilişkin açtığı davanın karara bağlandığını belirtti. 

Mahkemeden Kanal İstanbul un imar planına iptal kararı! Ekrem İmamoğlu ndan son dakika açıklaması! 

Mahkeme tarafından, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliği iptal edildi. Mahkeme ayrıca İBB’nin imar planına ilişkin İBB’nin itirazını reddeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işleminin hukuk uygunluğu olmadığını da belirtti. 

İBB söz konusu dava kapsamında, işlemin haksız ve hukuka aykırı olduğu, uyuşmazlık konusu plan değişikliklerinin kamu yararına aykırılık teşkil ettiği, İstanbul'un geleceği için hayati önem taşıyan tarım topraklarına, orman alanlarına ve su havzalarında geri dönülemez hasar oluşturacağına ilişkin gerekçeleri ileri sürerek iptalini talep etmişti. 

Mahkemeden Kanal İstanbul un imar planına iptal kararı! Ekrem İmamoğlu ndan son dakika açıklaması! 

MAHKEME KARARINDA NELER YER ALDI? 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işlemiyle ilgili kararını veren İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazını haklı buldu ve 15/07/2021 onay tarihli, İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile bu plan değişikliklerine yapılan 16/08/2021 tarih ve BK No:4274, İBB No:138918 sayılı itirazın zımnen reddine ilişkin işlemde şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık olmadığı neticesi ile kanaatine ulaşılmıştır" ifadelerine yer verdi. 

Kararda dava konusu revizyon imar planı değişikliklerinde dava konusu planın payına düşen nüfusun nasıl belirlendiğinin bilinmediğine, bu durumun da dava konusu plan değişiklikleri için nüfus denetimi yönünden belirsizliğe neden olduğuna dikkat çekildi. 

Yine plan değişikliklerinin bilirkişi raporunda bu hususa ilişkin yapılan açıklamalar çerçevesinde nüfus hesapları yönünden eksikler içerdiği, değişen yol güzergahına bağlı olarak genişleyen ve yeni önerilen donatı alanları hakkında yatırımcı kurum ve kuruluşlarının görüşlerine ilişkin bilginin olmadığı, mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı ifade edildi. 

İBB tarafından Kanal İstanbul'a ilişkin yargıya taşıdığı plan süreçlerine dair diğer davalar için yargı süreci devam ediyor ve ÇED davası da Danıştay'da görülüyor. 

Evlenmeyi düşünenler dikkat! Başvurular yarın resmen başlıyor! Faizsiz evlilik kredisine nasıl başvurulur?

ABD enflasyonu doları güçlendirdi! Dolar/TL 30,86 TL'den işlem görüyor

Emeklilere Şubat 2024 müjdesi: İşte en yüksek maaş promosyonu veren 3 banka!


Geri Dön