Osmanlı dönemi tapu arşivlerine uluslararası kongre düzenlenecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Osmanlı arşivlerindeki belgelerin 30’a yakın ülkenin ekonomik sosyokültürel ve demografik kayıtlarını içerdiğini belirterek, “Sahip olduğumuz bu zengin kültürel arşiv mirasın tanıtımı yapılacak” dedi
Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce 21 - 23 Kasım’da İstanbul’da düzenlenecek “Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi” öncesinde, Arşiv Dairesi Başkanlığı’nda önceki gün bir basın toplantısı düzenledi.
23 ülkeden katılım...
Amaçlarının Osmanlı mülkünde var olan hafızanın, sadece Osmanlı bakiyesi olarak kalması değil, bir dünya mirası olarak değerlendirilmesi olduğuna işaret eden Bayraktar, bu çalışmaların dünya yazılı kültürüne ve gelecek kuşaklara kayda Kongrede 23 ülkeden 32 bilimadamının bilgi ve görüşlerine yer verileceğini ve 76 bildiri sunulacağını anlatan Bayraktar, yurt içinden ve yurtdışından çok sayıda tarihçi ve bilim adamının davet edileceğini belirtti.
Kuyud-ı Kadime ortaya çıkıyor
Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney de kongrenin en önemli amacının Türkiye’nin sahip olduğu kültürel arşiv hazinelerinin tanıtılması, paylaşılması, değerinin ortaya konulması olduğunu söyledi. Güney, kongreyle Osmanlı’dan intikal eden Kuyud-ı Kadime (tapu) arşivinin tüm detaylarıyla ortaya konulacağını ve böylece önemli bir tarihi görevin yerine getirileceğini kaydetti. Kongrenin en önemli başlıklarından ”elektronik arşivler” konusunda dünyada uygulanan son teknolojik gelişmeler ve uygulamalar da ele alınacak.
AA