27 / 04 / 2024

Osmanlı'nın torununa 80 bin dönüm arazi miras kaldı!

Osmanlı'nın torununa 80 bin dönüm arazi miras kaldı!

Osmanlı dedesinden 80 bin dönüm arazi kaldığını yeni öğrenen Mürefteli Turgay Yalçın el üstünde tutuluyor. Miras davası 64 yıldır sürerken, Yalçın bir gün zengin olmanın hayalini kuruyor



Tekirdağ'ın şžarköy ilçesine bağlı küçük bir belde Mürefte... Trakya bölgesinin şarabı ve balığıyla meşhur bu küçük sahil kasabasında, bugünlerde tatlı bir heyecan yaşanıyor. Bu heyecanın sebebi, yıllar sonra ortaya çıkan milyon liralık bir miras. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında yaşayan ve 1928'de vefat eden dönemin Sanayi Bakanlığı'nda görevli Ali Bey'in Sakarya civarındaki 80 bin dönümlük arazisinin mirasçılarından biri olduğu ortaya çıkan, 30 yaşındaki Turgay Yalçın, beldede adeta el üstünde tutuluyor. Kullandığı Trakya şivesiyle, bugünlerde çok popüler olan 'Eyvah Eyvah' filminin kahramanı Hüseyin Badem'i andıran Yalçın da bu ayrıcalığın tadını çıkarıyor. Osmanlı kayıtlarında, göl ve kurutulan mahal ve koruluk görünen arazi Müdür'i Umumisi Muavini Garatlu Ali Bey'in adına kayıtlı görünüyor. Ali Bey'in vefatından 19 yıl sonra 1947'de varisleri tarafından açılan dava, tam 64 yıldır sürüyor.

MİRASIN 93 V܂RİSİ

Mahkeme devam ederken, Osmanlı kayıtlarından Ali Bey'in yasal varisçilerinin tek tek tespiti yapıldı ve tam 93 varisi olduğu belirlendi. Mürefte'de yaşayan Turgay Yalçın ile biri yurtdışında, diğeri ise Adana'da ikamet eden Yalçın kardeşler ise 1990'da vefat eden anneleri Türkan Yalçın'ın dedesi olan Ali Bey'in mirasçıları arasında olduklarını, 2 yıl önce mahkemeden gelen bir ilamla öğrendi. Beldedeki postacının mahkeme ilamını meydanın orta yerinde verdiğini ve kendisine miras kaldığını herkesin ortasında duyurduğunu söyleyen Turgay Yalçın, ilk anda yaşadıklarını şöyle anlatıyor: 'İlk önce bir anlam veremedim. Gelen belgeleri ilk okuduğumuzda 80 dönümlük bir arazinin miras kaldığını zannettik. Sonrasında dikkatlice bakınca bunun 80 bin dönüm olduğunu anlayınca, neye uğradığımızı anlamadık ve mirası araştırmaya başladık. Ben ve iki ağabeyim bu mirasın 93 ortağı arasındaydık. Sakarya Karasu Adatepe köyüne kayıtlı olan rahmetli annem, babası Mustafa Yavaş'ın böyle bir mirastan bahsettiğini söylerdi ama biz hiç araştırma gereği duymamıştık.'

BİN DÖNÜM KALIYOR

Mahkemenin hala sürdüğünü kaydeden Yalçın, 'Hesaplarıma göre bana bin dönüme yakın bir arazi kalıyor. Sakarya Nehri bile bizim görünüyor. Ben kimsenin mağdur olmasını istemiyorum. O topraklar üzerinde yıllardan beri yaşayan ve evi olan insanlar var. Kimseyi yerinden etmek istemiyoruz. Devletin bu arazilerimizi kamulaştırmasını istiyoruz. Bizden satın alsın. Bu sayede kimse mağdur olmaz. Biz de hakkımızı alabiliriz' diyor. şžu sıralar Mürefte'nin en popüler ismi ve en gözde bekarı olan Turgay Yalçın'ın, 'Beyaz' olan lakabı da, mirasın ortaya çıkmasından sonra 'Osmanlı Torunu' olarak değişmiş. Beldede yaşayan küçük büyük herkesin dilinde Osmanlı'dan kalan bu miras var.

'HAYALİ BİLE GÜZEL'

'Piyango vurdu ama hala züğürdüm' diyen Yalçın, 'Kendime züğürt Osmanlı torunu diyorum. Haberi alır almaz işi gücü bıraksaydım, şimdi aç kalmıştım. Arkadaşlarımla her gece birkaç şirket kurup batırıyoruz. Bir gece arkadaşımın kahvesini alıyorum, bir gün sonra berberi... Hayalini kurmak bile güzel. Arazinin parasını alır almaz verdiğim yardım sözlerini yerine getireceğim. Mürefteliler benden daha fazla heyecanlı. Doğup büyüdüğüm bu yerlere yatırım yapmak istiyorum' diye konuşuyor.
Sabah


Geri Dön